artikel

Brede steun voor nieuwe hr-techniek

bouwbreed

‘Opgewaardeerde’ hr-ketels winnen warmte terug die tot nog toe verloren gaat. Deze techniek kan tot 30 procent besparen op het verwarmen van tapwater en tot 15 procent op het verwarmen van ruimten. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling steunt met een financiële bijdrage de verdere ontwikkeling van deze techniek.

Atag Verwarming uit Lichtenvoorde werk t daarvoor samen met metaalbewerker Intermeco, Kiwa en de universiteit Twente. De provincie Gelderland betaalt mee, net als het Rijk. Met de ruim 1,37 miljoen van de verschillende subsidiegevers verwacht R&D-manager Gideon Blij van Atag Verwarming de techniek te kunnen doorontwikkelen tot een standaard handelsproduct. Dat zou over een aantal jaren op de markt kunnen komen als vervanger van de huidige hr-ketels.

De verwarmingsfabrikant uit Lichtenvoorde werkt al enkele jaren aan wat binnen de bedrijfsmuren ‘Super-hr’-techniek is gaan heten. Blij zegt dat hij de bijzonderheden ervan pas in detail kan bespreken wanneer alle patenten zijn gepubliceerd. “In de aanvraag stonden elf punten en die zijn allemaal toegekend.” De nieuwe techniek wint warmte terug die anders verloren gaat en slaat die op. Dat laatste is nodig omdat teruggewonnen warmte vrijwel nooit direct wordt hergebruikt.

Cruciaal in deze techniek is de temperatuur van de rookgassen. “Is die bijvoorbeeld 24 graden Celsius bij een buitentemperatuur van 21 graden Celsius dan betekent dit dat er nog voor 3 graden Celsius aan warmte is die kan worden teruggewonnen”, zegt Blij. “Is de temperatuur van het rookgas gelijk aan die van de buitenlucht dan betekent dit dat alle warmte eruit is gehaald.” De ketel kan volgens hem zo het huidige theoretische maximale rendement van 111 procent halen. Bestaande hr-ketels halen een rendement tot 109,7 procent. Harry van Weele van Isso zegt de ‘opwaarderingstechniek’ van Atag te kennen. Die vergroot in zij n woorden het rendement van een hr-ketel met een klein stapje. “Grote stappen zijn er niet meer te maken in de hr-techniek.” Atag’s techniek wordt er volgens hem niet minder waardevol door.

Reageer op dit artikel