artikel

Bouw nou op

bouwbreed Premium

Bouw nou op

Het zal inmiddels niemand zijn ontgaan dat verschillende partijen in de bouw onder aanvoering van NVB Bouw de campagne ‘Bouw nou op!’ zijn begonnen.

Met een best wel shockerende advertentiecampagne is de consument erop gewezen dat de crisis in de bouw iedereen raakt. En richting Den Haag is de boodschap dat er maatregelen mogelijk zijn die de sector en daarmee dus onze hele economie uit het slop kunnen trekken.

Vanuit mijn omgeving krijg ik veel positieve reacties op de campagne. Er moet ook écht iets gebeuren. Maar dat geldt ook voor onszelf. Natuurlijk, we kunnen minister Blok verwijten dat hij een boekhouder is en geen ondernemer, want anders zou hij wel in de toekomst investeren. Maar tegelijkertijd is hij wel standvastig en stoïcijns in zijn beleid. En het gekke is eigenlijk dat wij als sector altijd vonden dat we een bewindsman nodig hebben die een rechte koers vaart.

Vooropgesteld, we moeten tegen dit beleid blijven ageren maar ons ook realiseren dat Blok wel duidelijkheid schept. Daar kunnen we nu ons programma, plan van aanpak en strategie op richten. En dat stimuleert de innovatie en creativiteit in de sector. De echte beweging moeten we dus zelf op gang krijgen. Daarbij moeten wij beseffen dat we nu een sanering doormaken en het nooit meer wordt als vroeger.

Als we vooruitkijken, zien we voor de korte termijn geen leuke toekomst. Daar moeten we ons op voorbereiden. Dat betekent aanpassen aan andersoortige volumes, veranderende markt van nieuwbouw naar instandhoudingsmarkt, dienstverlening en andere businessmodellen.

Er zijn vanuit Den Haag geen wonderen te verwachten. We zullen het zelf moeten doen. De energie die we daarin steken is echter nooit weg. Komen er dan toch verbeteringen uit het Haagse? Dan zijn deze mooi meegenomen en zullen zij voor extra wind in de rug zorgen. Maar we moeten er niet op rekenen. Daarom geldt ook voor onszelf: ‘Bouw nou op’.

Bart Hendriks, Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep.

Reageer op dit artikel