artikel

Bacteriën kunnen in eps vlamvertrager vervangen

bouwbreed

Genetisch veranderde bacteriën maken eps brandbestendiger. Dat ontdekte een groep studenten van de Britse Leicester universiteit. Twee eps-bedrijven helpen die ontdekking verder te ontwikkelen.

Het is het DNA van de bacteriën wat eps brandbest endiger maakt. Met die eigenschap kunnen de bacteriën een alternatief worden voor de vlamvertrager die nu aan eps wordt toegevoegd. Brussel staat het gebruik ervan na 2015 niet meer toe. ‘‘De industrie werkt inmiddels aan een vervanger in de vorm van een polymeer’’, aldus directeur Benedikt van Roosmalen van de Nederlandse brancheorganisatie Stybenex.

Bacteriën die eps minder snel laten branden zijn hem onbekend, net als andere vervangers van de huidige vlamvertrager hbcd, een stof waaraan broom is toegevoegd. Broom geldt als een giftige stof. “Dat is met een totaal aandeel van 0,07 procent maar een beperkte hoeveelheid. Daa rbij bestaat eps voor 98 procent uit lucht.”

Bacteriën maken van nature een beperkte hoeveelheid dna aan. Genetische verandering kan helpen die hoeveelheid te vergroten. Eén van de manieren om dat te doen is door de bacteriën te infecteren met een virus wat de aanmaak van dna vergroot.

Het Britse bedrijf Jablite dat als toeleverancier de bouw voorziet van vlamvert ragend eps helpt de studenten een praktische draai te geven aan hun bevindingen. Verpakkingsdochter Styropack doet hetzelfde voor vlamvertragende toepassingen in de verpakkingsindustrie. De studenten van de Leicester universiteit hopen hun bevindingen later dit jaar te kunnen presenteren op de International Genetically Engineered Machine competition (iGEM) in Lyon.

Reageer op dit artikel