artikel

B iobased kunststof onderbreekt kou kozijn

bouwbreed

Koudebrugonderbrekingen in aluminium kozijnen kunnen sinds kort ook met een kunststof op grotendeels biologische basis worden uitgevoerd. De nieuwste kunststof Ecopaxx van DSM lijkt erg op nylon, maar is bijna helemaal gemaakt van tropische castorbonenolie.

Polyamide op basis van castorolie beperkt voetafdruk

Ecopaxx is het resultaat van een jarenlang onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma van het chemiebedrijf. Dat was erop gericht een lange-keten-polyamide te ontwikkelen op basis van plantaardige grondstoffen. De zoektocht moest leiden tot een sterk en stijf materiaal met een hoog smeltpunt en goede resistentie tegen chemicaliën. Vier jaar geleden meldde DSM al dat die missie grotendeels geslaagd was. Honderd procent biobased leek niet mogelijk, maar het materiaal Ecopaxx had het aardoliegebruik met 70 procent teruggedrongen.

Op basis van de olie van de castorboon had DSM een kunststof ontwikkeld met een smeltpunt van rond de 250 graden Celsius met een hoge kristallisatiesnelheid. Dat betekent dat de klanten hun processen als spuitgieten, snel en efficiënt kunnen uitvoeren. Door te spelen met de samenstelling kunnen van Ecopaxx-granulaat producten worden gemaakt, uiteenlopend van verpakkingsfolie tot kunststof tandwielen. Omdat de castorplant op heel arme gronden groeit vormt de teelt ervan geen bedreiging voor de verbouw van voedingsgewassen. Het materiaal is zilver gecertificieerd volgens de cradle to cradle-systematiek. DSM zelf spreekt van koolstofneutraal van cradle to gate. Dat betekent dat de CO2 die wordt uitgestoten bij de productie van de ruwe grondstof volledig wordt opgeslagen tijdens de groei van de bonen.

Begin dit jaar meldde Mercedes Benz dat de afdekkap van het motorblok voor de A-klasse wordt uitgevoerd in Ecopaxx. Dat was de eerste succesvolle toepassing van Ecopaxx in een product. Voor de koudebrug-onderbrekingen in aluminium kozijnen is inmiddels een vergelijkbaar proces doorlopen. Alle tests uitgevoerd door een gerenommeerde fabrikant van kunststof profielen zijn goed doorstaan en de productie kan volgens Ariela Verboord van DSM Engineering Plastics elk moment van start. Om welke fabrikant het gaat kan Verboord niet zeggen. Het bedrijf wil zelf het moment bepalen dat het met haar nieuwe duurzame product naar buiten treedt. Hoe gering het aandeel voor de koudebrugonderbreking van de kozijnen in het totale materiaalgebruik van een gebouw volgens Verboord ook is… de innovatie levert punten op bij de certificering volgens Leed of Breeam.

Reageer op dit artikel