artikel

Zon slaat zelf haar warmte op in de bodem

bouwbreed

De warmte uit een zonnecollector kan in de bodem worden opgeslagen met pompen op zonnestroom.

Octrooi NL1039010 begint met de opmerking dat de vinding betrekking heeft op een aantal zaken die al langer bekend zijn: een zonnecollector, een zonnecel, een warmtepomp en het principe van warmteopslag in de bodem. Jo Karsten combineerde deze elementen tot een systeem waarop hij octrooi aanvroeg onder de titel ‘Installatie om zonne-energie te collecteren en zonder hulpenergie op te slaan in de bodem’.

Watercircuits

Karstens idee is niet ingewikkeld. Plaats op je dak een zonnecollector en breng de opgewekte warmte de bodem in via twee watercircuits gescheiden door een warmtewisselaar. Zet op het dak ook een zonnepaneel en sluit de circulatiepompen van het systeem hier op aan. Uiteraard pompen die kunnen draaien op 12 volt gelijkstroom.

Als de zon opkomt, wordt niet alleen het water in de collector opgewarmd maar levert bovendien het zonnepaneel de benodigde gelijkstroom aan de pompen. Na zonsondergang is er geen stroom-, maar ook geen warmteproductie en gaat het systeem in de slaapstand.

Verdere regelingen zijn niet nodig, noch ‘hulpenergie’. Als je ook de laatste warmte wilt oogsten, kun je de pompen na zonsondergang wat langer laten draaien door in het systeem een accu op te nemen en een buitenthermostaat. ‘s Winters kun je de warmte uit de bodem naar boven halen om via een warmtepompsysteem de temperatuur nog wat op te krikken en er vervolgens je huis mee te verwarmen. De benodigde techniek draait in dit geval gewoon op 230 volt, maar dat is natuurlijk niet in tegenspraak met de claim dat de opslagvan de warmte plaatsvond zonder ‘hulpenergie’.

Schemerschakelaar

De uitvinder heeft het systeem in een iets gewijzigde vorm in gebruik op, onder en in zijn installatie-adviesbureautje. Omdat hij geen duurzame circulatiepompen op 12 volt kon vinden, gebruikt hij standaardpompen op 230 volt in combinatie met een schemerschakelaar. In principe kunnen ook deze pompen op zelf opgewekte zonnestroom draaien, via een accu van 12 volt en een omvormer van 12 naar 230 volt. Karsten heeft zijn systeem nog niet aan anderen geadviseerd. “Eigenlijk ben ik met dit octrooi gestopt. Het is opgenomen in een volgend octrooi dat ik heb aangevraagd, over een revolutionairder systeem. Ik heb er met diverse mensen over gesproken en iedereen vraagt zich af waarom dat nooit eerder is bedacht. Verder wil ik er nog niets over zeggen, want dat octrooi wordt op zijn vroegst pas over een jaar openbaar. Ik heb een geïnteresseerde investeerder gevonden en als hij ja zegt, kunnen we na de vakantie aan de slag. Begin volgend jaar wil ik dan klaar zijn voor een landelijke introductie.

Reageer op dit artikel