artikel

Zesjescultuur

bouwbreed

Zesjescultuur

Het is een ingewikkelde tijd voor de puber. Zeeën van tijd heb je gehad om te studeren en dan in een paar dagen tijd moet het gebeuren: het centaal examen.

Hoe deel je die tijd in? Zet je alles op alles voor die 10, of ga je wat extra bijverdienen bij de kwekerij en neem je genoegen met een 6’je. Veel houvast bieden de tegenstrijdige geluiden die je puberbrein bereiken niet. Zo predikt de publiciteitszoekende politicus elk maatschappelijk probleem op te kunnen lossen met het aan banden leggen van de zesjescultuur. Aan de andere kant is het schoolsysteem juist gericht op de 6: haal je een 6 (of hoger), dan ben je geslaagd, haal je lager moet je nog een keer. Met een 8 krijg je niet meer vakantie en ben je niet meer ‘geslaagd’. Wij worden geroemd om onze productiviteit. In andere woorden. Wij zijn sterren in het efficiënt inrichten van onze tijd; tijdverspilling wordt geminimaliseerd.

Vanuit deze volkstrots gezien, is een 6 zo slecht nog niet, vooral wanneer je in de rest van je tijd nog wat bij kunt verdienen. Eigenlijk dus raar dat “met de hakken over de sloot” zo’n negatieve connotatie heeft. Als je nu slechts met je tenen landt, dan heb je nog het risico om in de sloot te glijden, maar zolang je niet achteruit springt, is met de hakken over de sloot prima.

Ook de Hollandse aannemer moet soms worstelen met deze wisselende signalen. Er wordt gehoopt op een 10, maar een 6 wordt uitgevraagd. De oplettende lezer merkt waarschijnlijk op dat er genoeg studenten schijnbaar belangeloos wel voor een hoger cijfer gaan. Dat heeft volgens mij vooral te maken met intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie die elke medewerker aan een bouwproject kan hebben. Maar het verschil zit ‘m tussen persoon en systeem. Een systeem kent geen intrinsieke motivatie, een systeem richt je in op wat je nodig hebt en werkt daar zo efficiënt mogelijk naar toe. Maak gebruik van de efficiëntie van dit systeem, maar verwacht geen wonderen.

Roel Reuser, Adviseur contractering en risicomanagement bij Twynstra Gudde (ree@tg.nl)

Reageer op dit artikel