artikel

Stroming

bouwbreed

De oude Grieken zeiden ooit: alles stroomt, niets blijft. Het was de Griekse filosoof Heraclitus die het als eerste was opgevallen dat het water in rivieren nooit twee keer exact hetzelfde was dankzij stromingen en windrimpelingen. De goede man, die overigens een uiterst negatief mensbeeld had, had nog nooit een verstilde Nederlandse beek gezien op […]

De oude Grieken zeiden ooit: alles stroomt, niets blijft. Het was de Griekse filosoof Heraclitus die het als eerste was opgevallen dat het water in rivieren nooit twee keer exact hetzelfde was dankzij stromingen en windrimpelingen. De goede man, die overigens een uiterst negatief mensbeeld had, had nog nooit een verstilde Nederlandse beek gezien op een windstille dag.

Hoe is anders te verklaren dat na veertien dagen op het Griekse platteland, verstoken van alle nieuws van het moederland, je bij ommekomst moet constateren dat ons land nog precies zo voorstaat als toen je het verlaten hebt. Nog steeds glimlacht wonenminister Stef Blok en nog steeds praten achter de schermen de regeringspartijen over mogelijkheden om de woningmarkt weer op gang te brengen. En nog steeds zijn ze ziende blind door maar niet in te willen zien dat het regeerakkoord en het slechts in uiterst geringe mate iets betere woonakkoord de remmen zijn op het herstel.

Natuurlijk doemt er hier en daar een lichtpuntje op. Dat kon ook niet uitblijven. Wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich, zij het in iets andere gedaante. Hield de overheid in het verleden schaarste op de woningmarkt in stand om meer aan de grond te kunnen verdienen, nu wordt schaarste in stand gehouden door domheid. Nog steeds wordt niet ingezien dat wel bouwen meer oplevert aan btw en andere belastingen dan die hele verhuurdersheffing.

Zo langzamerhand gaat menigeen denken dat er een tactiek achter zit. En dat is dan ook zo. Van de VVD moet de corporatiesector terug in het hok van sociale woningbouw en niets anders. Het kan best zijn dat de gedachte daarachter de juiste is. Maar het is wel de volstrekt verkeerde tijd om dat nu te willen doordrukken. Op die manier komt de stroming nooit op gang en blijft het ellende.

Reageer op dit artikel