artikel

Oude leiding uit de grond losgeweekt

bouwbreed

Buizen en kabels die beschadigd zijn geraakt of geen dienst meer doen, hoeven niet meer in de grond achter te blijven. Ze kunnen uit de grond worden losgesneden en uitgetrokken. Aannemer Van Vulpen uit Gorinchem gaf drinkwaterbedrijf Oasen de primeur van deze techniek.

Techniek helpt bodem vrij te maken van afgeschreven leidingen

Drinkwaterbedrijf Oasen dacht zijn transportleiding in Gouda kwijt te zijn toen een sonderingsboor er in februari een gat in prikte. “Het is een PE-buis met een diameter van 560 millimeter die op een diepte van 16 meter ligt”, zegt projectleider Richard Advocaat van Oasen. In overleg met de ingenieurs van Royal Haskoning DHV werd besloten het beschadigde deel van de dertien jaar oude horizontaalgeboorde leiding los te weken uit de grond om er een nieuw stuk in te zetten. Advocaat noemt dat makkelijker gezegd dan gedaan: “Verkeerd geboorde leidingen worden nog wel eens uitgetrokken en opnieuw geboord. Dat gaat goed want de leidingen zijn dan nog niet verkleefd met de grond. Een dertien jaar oude leiding is dat wel en komt niet zo makkelijk meer los.” De techniek is volgens Advocaat niet eerder gebruikt.

Aannemer Van Vulpen mocht het begin juni proberen zonder dat het bedrijf het welslagen hoefde te garanderen. Oasen bereidde intussen de procedures voor om een vervangende leiding te boren voor het geval het uittrekken niet zou lukken. De aannemer legde een 17 meter lange bouwput aan om de leiding over een lengte van 80 meter te vervangen. Het deel wat moest worden vervangen werd gekoppeld aan een boormachine. De boorstang drukte met behulp van een dunne boorspoeling een ring over de leiding. De ring schraapte de buis los en bracht rond de buis een nieuwe laag bentoniet aan. Binnen een paar uur verminderde daardoor over een lengte van 100 meter de kleef tussen de grond en de leiding. De boormachine trok vervolgens de ring terug waarna de beschadigde buis met een kracht van 15 ton uit de grond werd getrokken, gevolgd door de nieuwe buis. “Deze manier van repareren vergde ruim een ton minder dan het boren van een nieuwe buis”, zegt Advocaat.

Vervangende buis

Aanleg van een vervangende leiding had het drinkwaterbedrijf ruim 2,5 ton gekost. Op dezelfde manier kunnen afgeschreven leidingen worden vervangen. Het vrijgekomen boorgat wordt direct opgevuld met een vervangende buis die aan de oude buis is vastgelast. Advocaat: “Het kan de oplossing zijn voor complexe locaties met weinig mogelijkheden voor nieuwe boringen.”

Reageer op dit artikel