artikel

NOE maakt ontkistingshoek voor bekisting van liftkern

bouwbreed

NOE-Bekistingstechniek uit Arkel heeft een ontkistingshoek ontwikkeld voor bekistingen in beperkte ruimtes. Voorbeelden van zulke ruimtes zijn bijvoorbeeld liftkernen en trappenhuiskernen.

NOE ziet het voordeel van zijn ontkistingshoek vooral bij het ontkisten. Het hoekelement biedt ruim 50 millimeter ontkistingsruimte. Om te ontkisten wordt de hefboom aan de hefkop bevestigd. De hoek wordt samengetrokken waarna de bekisting van het betonoppervlak wordt gelost. De bekisting kan vervolgens in één beweging worden omgezet. De kernbekisting hoeft dan niet meer te worden gedemonteerd.

Nog eenvoudiger is het in de uitleg van NOE om de kernbekisting weer terug te brengen in bekiste toestand. Hiertoe worden de hijsstroppen om de hefkop van de bekistinghoek gehangen. Als de kraan de bekisting ophijst keert de kernbekisting automatisch weer in bekiste toestand terug en is daarmee direct klaar voor gebruik.

De hefboomkop op de ontkistingshoek opent de bekisting met een verticale beweging. Hierdoor wordt contact met of beschadiging van de wapening voorkomen.

De ontkistingshoeken zijn ontwikkeld voor het bekistingssysteem Noetop. Ze worden met de Noe-toplock aan de bekisting gemonteerd. Daarnaast kunnen ze worden gebruikt in combinatie met andere paneelbekistingen met een paneeldikte van ruim 20 millimeter. De elementen zijn met enkele handelingen op te lengen. De hijsogen zijn zodanig aangebracht dat de ontkistingshoeken horizontaal en verticaal kunnen worden getransporteerd om ze te verladen en te monteren.

Reageer op dit artikel