artikel

Lichtpuntjes

bouwbreed

Zou het dan toch gebeuren dat de woningmarkt gaat aantrekken? De jongste monitor van de Vereniging Eigen Huis lijkt dat aan te geven.

Ook de bekende hoogleraar Peter Boelhouwer is optimistisch, zij het op langere termijn. De demografische factoren wijzen uit dat er – hoe je het ook wendt of keert – de komende jaren nog een miljoen huishoudens bijkomen. We bouwen nu dan ook veel te weinig, dat moet een keer ingehaald worden.

Het kabinet heeft ondanks alles met het woonakkoord toch iets goed gedaan. De huren gaan zo hard omhoog dat zeker bij de huidige rentestand het voor menig woonconsument veel voordeliger is om te kopen.

Er is eigenlijk maar een probleempje. Tegen de tijd dat de woningnieuwbouw gaat aantrekken moeten we maar afwachten of er nog bouwers voldoende over zijn om ze neer te zetten. Wie zijn oren te luisteren legt bij de bouwers, weet dat het uiterst lastig is om te overleven. Zelfs innovatieve bedrijven die de wensen van de klant goed kunnen bevredigen, hebben het lastig. En dat is een understatement.

Want ook al trekt het consumentenvertrouwen iets aan, dan nog zal het, als de normale cyclus zich voordoet, enkele jaren duren voordat de bouw daar daadwerkelijk iets van gaat merken. Bovendien duurt het minstens een jaartje of twee voordat de plannen zijn herontwikkeld.

Er is gelukkig nog een lichtpuntje. Ondanks het feit dat een groep bekende economen het kabinet een dikke onvoldoende heeft gegeven, vindt premier Mark Rutte dat dit kabinet het beste naoorlogse kabinet is. Dat kan twee dingen betekenen. Of het wordt nooit wat met dit kabinet, of hij gaat er alsnog het beste van maken. Te hopen is het tweede, maar het is eerste is helaas waarschijnlijker. Maar ook dat geeft niet, als het maar luistert naar de juiste deskundigen. En daar lijkt het op met alle deelakkoorden die zijn en worden gesloten.

Reageer op dit artikel