artikel

Je zult maar wethouder zijn

bouwbreed

Veel gemeenten kampen met leegstand en dat lijkt maar niet minder te worden. Naast kantoren komen er ook steeds meer monumenten leeg. Gemeenten moeten gaan kiezen tussen monumenten of kantoren, stelden Cees-Jan Pen en Jeroen Saris onlangs ( Cobouw, 23 april). Begrijpelijk genoeg valt de keuze uit in het voordeel van monumenten. Gebouwen met karakter […]

Veel gemeenten kampen met leegstand en dat lijkt maar niet minder te worden. Naast kantoren komen er ook steeds meer monumenten leeg. Gemeenten moeten gaan kiezen tussen monumenten of kantoren, stelden Cees-Jan Pen en Jeroen Saris onlangs ( Cobouw, 23 april). Begrijpelijk genoeg valt de keuze uit in het voordeel van monumenten. Gebouwen met karakter en ze maken vaak warme gevoelens bij omwonenden, gebruikers en toeristen los.

Kiezen tussen een monument of een kantoor. Was de keuze maar zo simpel. Het lijstje van keuzes kent voor veel wethouders een aantal duivelse dilemma’s. Dilemma’s die in de meeste gevallen portefeuilleoverstijgend zijn en waarvan de uitkomsten een enorme impact hebben op de ontwikkeling van een stad of dorp. Twee weinig vrolijk makende dilemma’s:

1. Nieuwbouw of bestaande bouw? Een bedrijf wil zich vestigen in uw gemeente. Wijst u hem op een reeks geschikte panden die beschikbaar zijn of probeert u een mooi kavel op het bedrijventerrein te verkopen? Het eerst levert u als gemeente financieel betrekkelijk weinig op. De verkoop van het kavel kunt u goed gebruiken en ook de regionale bouwsector zal u dankbaar zijn. Wat doet u?

2. Wat te doen met ons eigen vastgoed? Bezuinigingen zijn ook in uw gemeente aan de orde van de dag. Minder mensen aan het werk betekent dat er minder ruimte nodig is. Het gemeentehuis is al een wat te ruime jas geworden en sluiting van buurthuizen en andere voorzieningen in de wijk zorgt daar voor leegstand. Gaat u het vastgoed op de markt brengen en zo ja, voor welke prijs? Of houdt u het aan in afwachting van betere tijden? Wat doet u?

Voor deze dilemma’s, of varianten ervan, zijn geen makkelijke oplossingen. Waarom eigenlijk niet? Omdat Nederland zichzelf in de afgelopen decennia volgegeten heeft met stenen en beton. Niet alleen gemeenten maar ook de bouwsector kunnen zich daardoor nog nauwelijks bewegen. Het is tijd voor ontvetten en afvallen. Maar hoe doe je dat? Hoe komen we van de stenen- en betonberg af? Alle overleg, afspraken en convenanten ten spijt lijken de oplossingen in de afgelopen jaren nog niet echt dichterbij gekomen. Instant succes gaat te vaak nog voor de beste oplossing op langere termijn. Misschien werkt het wel net als bij afvallen: je weet dat het beter is voor je gezondheid, maar voor je daadwerkelijk de stap zet om er écht wat aan te doen … en voor je ’t weet val je weer terug in je oude vertrouwde patroon. De bouw- en vastgoedsector is toe aan een WeightWatchers-programma. Dat is volgens dit bedrijf geen dieet, maar een gezonde manier van leven. Een utopie zult u wellicht zeggen. Maar als we er geen begin mee maken, weten we zeker dat het niet lukt.

Reageer op dit artikel