artikel

Girlpower

bouwbreed Premium

Girlpower

Onlangs was het weer Girlsday. Op deze landelijke dag openen technische bedrijven hun deuren om meisjes kennis te laten maken met de fascinerende wereld van bèta, techniek en ICT.

Wij hadden deze dag een groepje meiden te gast op de bouwplaats van een woonzorgcentrum.

In Nederland werken circa 10.000 vrouwen in de bouwnijverheid. Dat is slechts 8,5% van het totaal aantal mensen dat in onze bedrijfstak werkzaam is. Vrouwen zijn dus nog altijd sterk ondervertegenwoordigd in onze branche en dat is natuurlijk ontzettend jammer. Of de belangstelling bij vrouwen voor een carrière in de bouw op korte termijn toe zal nemen is voor mij ook een vraag. De sector heeft het momenteel enorm zwaar en de werkgelegenheid daalt nog steeds fors. En dat is natuurlijk geen aanlokkelijk vooruitzicht als je voor een opleidingskeuze staat. Toch hoop ik dat vrouwen kiezen voor een baan in de bouw. Alleen al door de toenemende vergrijzing in het arbeidspotentieel zijn zij straks hard nodig. Bovendien vraagt de veranderende markt juist om ‘vrouwelijke’ eigenschappen zoals een sterke klantgerichtheid, empatisch en communicatief vermogen.

Alleen al daarom vind ik dat onze branche iets extra’s moet doen om meiden voor ons vak te interesseren. Dit kan in de vorm van basisschoolexcursies, stages en aan de regionale samenwerkingsverbanden deel te nemen. En natuurlijk de Girlsday. Zo kunnen we hen als individuele bedrijven laten zien welke kansen zij in onze sector hebben.

Overigens, in onze organisatie ligt het aandeel vrouwen iets boven dat landelijk gemiddelde. En gelukkig zie ik nu ook al relatief veel vrouwelijke stagiaires voorbij komen. Zowel op mbo- als hbo-niveau. Die meiden doen het meestal heel goed. Maar vaak kiezen zij dan uiteindelijk toch voor de richting architectuur of calculatie/werkvoorbereiding. De uitvoerende bouw is gewoon (nog) niet erg populair bij vrouwen. En dat is best jammer. Want ook op de bouwplaats zijn vrouwen wat mij betreft van harte welkom. De bouw heeft namelijk behoefte aan girlpower.

Bart Hendriks, Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep.

Reageer op dit artikel