artikel

Die Maxime

bouwbreed

Die Maxime

“Let op, hè. Kom met een toekomstperspectief. Doe dat met veel elan. Geef leuke en inspirerende voorbeelden. Je krijgt maar één kans om je als nieuwe voorzitter in Het Financieele Dagblad te positioneren”.

Ik zie de communicatieadviseur op Maxime inpraten. “En heb het alsjeblieft niet over subsidies voor bouwers, pensioenfondsen als suikeroompjes en luie bouwvakkers. En vraag niet om hulp van de overheid. Dat is allemaal old school. Laat zien dat je frisse ideeën hebt over het nieuwe ondernemen in de bouw”. De spindokter voelt dat er toch nog een schepje boven op moet: “Kijk ook uit voor je eigen hobby’s: je was de minister van kernenergie. Dus geen laatdunkende uitlatingen over windmolens enzo”.

Aan het eind van het gesprek zet onze adviseur nog eenmaal de zaak op scherp: “Er is kritiek op je benoeming geweest. Critici vinden dat je toch te weinig van het ondernemerschap bent. Daar zullen de journalisten je stevig op willen aanpakken. Zorg dat ze die kans niet krijgen en heb het over de fundamentele transitie waarin de bouw zit, de vitaliteit van bouwondernemers en de innovatieve kracht van de sector. En dat jij het leuk vindt daaraan mee te werken, zowel op sectorniveau als daarbuiten”. Tja. En dan het resultaat: “In de rijksbegroting moet ruimte worden gemaakt voor subsidies aan de woningbouw. De kosten per gewerkt uur liggen te hoog. Het is niet uit te leggen dat pensioenfondsen voornamelijk in het buitenland beleggen.” Gebruik het geld voor windmolens op zee (“onbetaalbaar”, “onrendabel”), voor verduurzaming van particuliere koopwoningen. En tenslotte de kop: “Als de bouwers een ondernemer zochten, hadden ze mij niet moeten kiezen”.

Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel