artikel

De Stroomversnelling

bouwbreed

De Stroomversnelling

Het economische nieuws is momenteel geen recept voor optimisme. Maar er zijn uitzonderingen.

Vorige week was ik in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag en daar klonken ongewoon positieve geluiden. Voor ruim 100.000 huurders blijft de energiemeter binnenkort op 0 staan dankzij een slimme renovatie van hun woning. Ze zijn in vrijwel elke stad te vinden: seriewoningen uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw met lage huren en hoge energierekeningen. Nu de energiekosten stijgen, vormen zulke woningen een risico voor huurders met lage inkomens. Samen met een aantal woningcorporaties ontwikkelen we als bouw- en installatiesector een slimme methode om deze energieverslindende woningen op een betaalbare manier comfortabel en energiezuinig te maken.

Het principe is eenvoudig:

1. De huurders betalen de energiekosten aan de corporatie.

2. De corporaties investeren het geld in renovatie.

3. De bouw- en installatiesector levert duurzaam gerenoveerde woningen zonder energiekosten. De renovatie van de woningen leidt tot een gegarandeerde 0 op de energiemeter. Dat gebeurt door een combinatie van isolatie (wanden, daken en ramen), slimme installaties en duurzame energie die lokaal wordt opgewekt.

Diverse bouwondernemingen en woningcorporaties hebben op 20 juni ‘De Stroomversnelling’ getekend, een overeenkomst die het mogelijk maakt ruim 100.000 woningen duurzaam te renoveren. Namens Uneto-VNI ondertekende ik een convenant ter ondersteuning van de deal. Van harte, want deze werkwijze sluit naadloos aan op de strategie die wij al jaren geleden hebben omarmd: CO2-uitstoot verminderen door duurzame energie in te zetten. Bij de ondertekening in Den Haag zag ik ook een enthousiaste minister Blok aanwezig. Hij maakt zich sterk voor een wettelijke basis onder De Stroomversnelling. De minister wil de wetgeving veranderen, zodat corporaties voortaan woonkosten (huur plus energieservice) kunnen innen in plaats van huur. Daardoor betalen huurders straks niet meer dan nu of niet meer dan de woonkosten van een gelijkwaardige woning. Blok werkt ook aan een aanpassing van de Elektriciteitswet die het mogelijk maakt dat een wooncomplex lokaal opgewekte duurzame energie mag salderen met energie van het net.

De Stroomversnelling verandert de manier waarop wij tegen energiekosten aankijken. We krijgen te maken met renovatieproposities met gegarandeerde prestaties. Bovendien staan niet langer de initiële kosten centraal, maar de total cost of ownership. Daardoor kunnen we onderhoud en beheer uitbesteden tegen lagere kosten. De Nederlandse installatiebedrijven kunnen een waardevolle bijdrage leveren met hun kennis over duurzame energieconcepten en een meer industriële aanpak.

Titia Siertsema, Voorzitter Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche

Reageer op dit artikel