artikel

Commentaar / Samen?

bouwbreed Premium

Elf werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw togen gisteren naar de Tweede Kamer om hulp te vragen. Zonder een steuntje in de rug van de overheid zijn bouwers, installateurs, architecten, maar ook ondernemers in aanpalende sectoren ten dode opgeschreven, luidt de boodschap.

Dat belangenorganisaties samen optrekken is prijzenswaardig. Hoe anders is de politiek ervan te overtuigen dat de branche het water aan de lippen staat? Het is daarom jammer dat de grote brancheorganisaties, Uneto-VNI, de BNA en Bouwend Nederland, hun naam niet aan de campagne willen verbinden. Toegegeven, het plaatsen van overlijdensadvertenties voor ter ziele gegane bedrijven is niet de meest subtiele noodkreet, maar met een dergelijke harde campagne trek je wel de aandacht. Is de kern van de boodschap in dit geval niet belangrijker dan de presentatie ervan?

De drie niet deelnemende brancheverenigingen denken daar anders over. De actie is wat hen betreft “ongepast” en “bot”. Een campagne als deze doet de sector wellicht meer kwaad dan goed en dat risico willen de werkgeversorganisaties niet nemen. Stille diplomatie en de veerkracht van de ondernemers zelf gaat de bouw redden, denken zij.

Eigenlijk doet de bouw waar zij al jaren goed in is: verdeeld zijn. Af en toe trekken enkele partijen er samen op uit om een convenant of woonakkoord te presenteren, maar nooit spreekt de sector met één mond. Dat de bomen al lang niet meer tot in de hemel reiken, daar is iedereen het over eens. Over wat moet gebeuren om nog een redelijk deel van het bos over te houden, bestaat echter nog altijd onenigheid.

Reageer op dit artikel