artikel

Bouwbijbel

bouwbreed Premium

Bouwbijbel

De culturele crisis bij de banken beperkt zich niet alleen tot de verstrekkingenkant, maar omvat ook de bewaarzijde van de kredietboeven.

Daar kan het Kerkraadse schuttersbroederschap Sint Sebastianus over meepraten. De betreffende functionaris van de plaatselijke Rabobank, die ‘per ongeluk’ voor een kapitaal aan koningszilver en historische documenten naast het grof vuil deponeerde, moet toch wel een allerbelabberdst beschavingsniveau bezitten. Bij het opruimen van de kluis dacht hij te maken te hebben met een koffer vol carnavalsmedailles waarvan de houdbaarheidsdatum was overschreden.

Het was niet het enige criminele incident afgelopen week. Een van de zeven werkgeversorganisaties binnen de bouw zou (uit betrouwbare bron vernomen) de trekker van zijn dienstwapen hebben overgehaald en vanuit de rechterflank FNV Bouw en CNV Vakmensen in hun wiek hebben geschoten. De club van zeven wilde haast maken met de modernisering van de drie te dure en omvangrijke cao’s voor de bouw, afbouw en schilders en dat was niet lekker gevallen bij het strijdvaardige duo Mieke en Gijs die voorlopig met hun geschonden vleugels zijn uitgeschakeld. Jammer dat aan de onfatsoenlijke pafpartij een averechts motief ten grondslag lag. Beter was het geweest als de aanleiding had gelegen in het feit dat er helemaal geen haast werd gemaakt met de totstandkoming van een nieuwe cao. Het zou de redding kunnen zijn van de in nood verkerende opleidingsbedrijven die door kwaliteitsproblemen, concurrerende flexmarkt en torenhoge loonkosten worden geconfronteerd met een achterhaald verdienmodel.

Formeel komt er op 1 januari 2014 namelijk een einde aan een vuistdikke bouwbijbel waardoor het misschien mogelijk wordt om nieuwe werknemers en dus ook nieuwe leerlingen buiten een cao aan te nemen. Het is wel opmerkelijk dat dit creatieve idee niet voorkomt in een dure adviseringsrapportage, die momenteel door Bouwend Nederland wordt voorgelegd aan de vakgroep van de opleidingsbedrijven. Wederom een signaal dat over het algemeen peperdure adviezen door ‘professionals’ van nul en gener waarde zijn en dat echte vernieuwing moet komen van onbetaalde dwarsdenkers.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel