artikel

Bouw geen panden maar verhalen

bouwbreed

One day baby, we’ll be old Oh baby, we’ll be old And think of all the stories that we could have told Asaf Avidan: Reckoning Song Dinsdag stond in de Volkskrantdat de Rotterdamse gemeenteraad het licht op groen heeft gezet voor de bouw van een groot nieuw winkelcentrum aan de Coolsingel. De zaterdag ervoor werd […]

One day baby, we’ll be old

Oh baby, we’ll be old

And think of all the stories that we could have told

Asaf Avidan: Reckoning Song

Dinsdag stond in de Volkskrantdat de Rotterdamse gemeenteraad het licht op groen heeft gezet voor de bouw van een groot nieuw winkelcentrum aan de Coolsingel. De zaterdag ervoor werd één van Rotterdams meest iconische gebouwen, de Hofpoort aan het Hofplein, omgetoverd tot een 24uur-stad, tijdens de Dag van de Architectuur.

Het gebied aan het Hofplein stond vroeger bekend als het kloppend hart van Rotterdam. Tijdens de Dag van de Architectuur lieten AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, ZUS – de Dependance en Rotterdam Archiguides het opnieuw bruisen. Samen transformeerden zij de Hofpoort 24 uur lang in een verticale stad, waar elk uur iets nieuws te beleven valt. De Hofpoort, beter bekend als het ‘Shell-gebouw’, werd in 1976 gebouwd en telt 24 verdiepingen. Deze meeste verdiepingen staan sinds een aantal jaren leeg.

Rotterdam heeft in zo’n 1,5 jaar tijd een kwart van zijn overschot aan kantoorruimte weggewerkt door het een andere bestemming te geven. Men is dus goed bezig, toch lijken deze twee initiatieven met elkaar in conflict. Want waarom veel geld uitgeven aan een prestigieus pand als er nog zo veel leegstand is? Daarnaast is de angst dat in het nieuw te bouwen pand alleen de grote ketens de huur kunnen betalen. Wat weer meer van hetzelfde zal creëren.

Waarom laten we toestaan dat er nog steeds kantoorpanden (half) leeg staan, omdat men de huur niet kan of wil aanpassen? Waarom niet een gebouw zoals De Hofpoort herinrichten om het mogelijk te maken voor een andere bestemming? Niet zo’n dertien in een dozijn gebouw met de vaste ketens waar heel Nederland al vol van staat, maar geef de ruimte aan ondernemers die met een innovatief concept aan de slag gaan.

Een gebouw als De Hofpoort leeft in de herinnering van vele mensen en speelt in vele verhalen een rol. Zulke gebouwen verdienen het om een ook in de toekomst een bakermat te worden van nieuwe verhalen.

Reageer op dit artikel