artikel

Belazerd

bouwbreed

Belazerd

In Quebec onderzoekt het parlement de relatie tussen kartelvorming in de bouw, illegale partijfinanciering (en corruptie) en de Italiaanse maffia. Ja, u leest het goed.

Ook al schrijft een Canadese krant twee pagina’s breed over het Nederlandse kartel (met foto van Ad Bos tijdens zijn verhoor in de Kamer), zo bont als in Quebec lijken we het in Nederland achteraf nu ook weer niet gemaakt te hebben. Deze week bezochten onderzoekers van de Canadese commissie ons land. Ze spraken met een voorzitter van de raad van bestuur van een bouwbedrijf, met de NMa, met RWS en met een groep deskundigen. Welke aanbevelingen hadden nou gewerkt? Diepe stilte. Wat waren de aanbevelingen ook al weer? Een hoogleraar deed een poging, maar het gesprek stokte. Deden die aanbevelingen er wel toe? Opnieuw stilte.

Was er tien jaar na dato iets veranderd? Ja, dat zeker. Aanbesteden op laagste prijs komt steeds minder voor. Als ProRail en NS dat doen en in de problemen komen, worden ze publiekelijk uitgelachen. Veel van de gepokt en gemazelde kartellisten hebben bovendien het veld geruimd. In de directiekamers zitten veel andere mensen van buiten de sector. Na tien jaar bouwfraude en vastgoedfraude zit de schrik er natuurlijk ook in. Er is voor hoge bedragen geschikt. Het OM is niet langer tandeloos en ook de NMa heeft nog betere instrumenten.

Belangrijk is tenslotte dat de samenleving fraude niet meer pikt. De pers zit er bovenop. Wat beslissend is geweest voor die veranderingen, daar kwamen we niet zo uit. Mijn suggestie aan de commissie die middag was: zorg dat je in het rapport de conclusie scherp en maar voor één uitleg vatbaar formuleert. De commissie-Vos zei eigenlijk: het is een schande dat jullie de samenleving voor bijna 10 procent belazerd hebben. Volgens mij zorgde dat voor de trendbreuk.

Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel