artikel

Arcadis experimenteert met drijvende zuivering

bouwbreed

Een drijvende zuivering verbetert de kwaliteit van het water in de kasteelgracht van Wijchen. Het waterfilter is een idee van Arcadis. De advies- en ingenieursorganisatie verwacht met de Solar Sparge Disk 2.0 (SSD 2.0) zoals het modulaire systeem heet, ook elders water te kunnen zuiveren.

Wijchen heeft de primeur van de drijvende waterzuivering, zegt projectleider stedelijk water Derjan Welleweerd van Arcadis uit Apeldoorn. Het systeem functioneert volgens hem in grote lijnen zoals een helofytenfilter. De functies zijn in beginsel gelijk aan die van de grote vaste waterzuiveringen. De installatie bestaat uit onder meer een pomp die het grachtwater over het drijvende platform spoelt. Het oppervlak is afgewerkt met een primer en drie lagen van een coating die organisch materiaal afbreekt. De drijvers van deze versie zijn gemaakt van eps wat beplant is met onder meer gras. De begroeiing haalt via de wortels fosfaten en stikstof uit het water. Op die manier verwacht de gemeente Wijchen het grachtwater zoveel mogelijk vrij van algen te houden.

De pomp zit in een aluminium drijver die het centrum vormt van het drijvende eiland. Een zonnepaneel genereert de elektriciteit waarop de pomp draait. Het ‘Model Wijchen’ trekt water aan uit een cirkel van 12 meter diameter rond de pomp. Het platform is verankerd: om het water overal schoon te houden moet de zuivering van tijd tot tijd worden verplaatst. “In een komende variant wordt het platform verankerd aan een paal waar de installatie met een ankerkabel omheen draait”, zegt Welleweerd. “Het bereik wordt daardoor vergroot.”

‘Model Wijchen’ functioneert vooralsnog alleen in de zomer. De beplanting is niet winterhard en moet elk jaar worden vervangen. Nader onderzoek moet leren of beplanting die de winter wel overleeft loont, zegt Welleweerd. “De micro-organismen die het systeem uit het water haalt zijn in de winter minder actief en in veel lagere concentraties in het water aanwezig.”

De SSD 2.0 kan wat Arcadis betreft overal worden gebruikt waar het water te weinig van nature stroomt en wordt ververst en dus kan bederven. De SSD 2.0 is afgelopen woensdag in gebruik genomen. Het experiment in de Wijchense kasteelgracht loopt tot en met oktober van dit jaar.

Reageer op dit artikel