artikel

Zombies

bouwbreed

Zombies

Soms blijven beelden hangen. Meestal is dat een teken dat het kennelijk een rake typering is. De Nederlandse topeconoom Willem Buiter (Citibank) stelt dat Europa “ontzombied” moet worden.

De banken zijn niet dood en niet levend. Ze lenen niet uit. Niet aan burgers, niet aan bedrijven en zelfs niet aan elkaar. “De economie krijgt zo geen zuurstof”, aldus NRC Handelsblad. Bouwondernemingen en projectontwikkelaars ervaren dit dagelijks en klagen steen en been. Er is geen geld beschikbaar, terwijl er enorm gespaard wordt en de rente laag is. Ook burgers – is het verhaal – krijgen geen geld van de banken. Banken ontkennen dat laatste overigens. Dat beeld van die zombies sluit aan bij wat ik eerder het nieuwe tijdsbeeld noemde: dat van de stabiliteit, dat van de stationaire situatie. Bij dat tijdsbeeld past natuurlijk spaarzaamheid en rust of immobiliteit.

Dat banken, bedrijven en burgers even op adem komen is op zichzelf zo slecht nog niet. Maar het is dan wel cruciaal dat het eigen toekomstplan of het businessmodel daarbij past. En daar zit het probleem. We willen dat de zombie weer een eigen wil heeft en kan praten. En dan als werkelijk tot het leven teruggekeerde mens roept: leve de vooruitgang. Back to business. Of: laat het geld weer rollen!

Maar wie gelooft er eigenlijk in voodoomagie? Want daar is de zombie aan ontleend. Ik denk zomaar dat weinig bouwers en ontwikkelaars aan voodoo doen. Het beeld van de zombiebanken klopt, maar zou het niet slimmer zijn alternatieve manieren van financiering uit te vinden of her te ontdekken, dan wachten op de wederopstanding?

Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel