artikel

Waarom niet gewacht met reacties lager btw-tarief?

bouwbreed

Ondergetekende – algemeen secretaris van de Noordelijke Vereniging Burgerlijke- en Utiliteitsbouw (NVBU) te Ruinen – heeft met grote vraagtekens kennisgenomen van het artikel in Cobouw van vrijdag 10 mei jl. waarin Cobouw stelt dat het “effect lagere btw uitblijft”. Allereerst. Waarom in deze tijd een dergelijk artikel publiceren? Denkt Cobouw hiermee de bouw te helpen? […]

Ondergetekende – algemeen secretaris van de Noordelijke Vereniging Burgerlijke- en Utiliteitsbouw (NVBU) te Ruinen – heeft met grote vraagtekens kennisgenomen van het artikel in Cobouw van vrijdag 10 mei jl. waarin Cobouw stelt dat het “effect lagere btw uitblijft”. Allereerst. Waarom in deze tijd een dergelijk artikel publiceren? Denkt Cobouw hiermee de bouw te helpen? Met veel pijn en moeite hebben diverse organisaties binnen de bouw zich beijverd voor maatregelen van het kabinet om de stagnerende bouw en de woningmarkt uit het dal te trekken. Na veel soebatten en lobbyen is uiteindelijk (onder andere) een laag btw-tarief op onderhouds- en renovatiewerk in de markt gezet. Als u het mij vraagt te laat en te weinig, maar goed, beter iets dan niets. En dan gaat Cobouw een belronde doen en vraagt een aantal aannemers naar het effect van deze maatregel. Volgens Cobouw zeggen 7 van de 8 bouwbedrijven dat het lagere btw-tarief niet aanslaat.

Twee opmerkingen. Bij de vorige btw-verlaging op onderhouds- en renovatiewerkzaamheden duurde het ook enige tijd voordat de regeling zich had ‘gezet’. Pas na enige maanden kwam een stroom opdrachten los. Zelfs zoveel dat het kabinet toen niets anders kon doen dan de regeling met een aantal maanden te verlengen. Waarom heeft Cobouw niet even gewacht met deze inventarisatie?

De tweede opmerking. Ik weet niet wie er door Cobouw is benaderd. Afgelopen maandag had de NVBU haar algemene ledenvergadering. Een goed moment om de aanwezige leden – zonder uitzondering allemaal mkb-bouwbedrijven – te vragen naar hun ervaringen met het lage btw-tarief. Het gros van de aanwezigen was blij met de regeling. Had er ook veel baat bij. Als gevolg van de regeling laag btw-tarief op onderhoud en renovatie werd er eindelijk weer eens werk binnengehaald. Zonder uitzondering positieve reacties. Ook waren de aanwezige bouwondernemers tevreden over het feit dat de werkzaamheden die voor 1 maart jl. waren begonnen, nog onder het lage tarief vielen. Daardoor werd er nog iets meer werk binnengehaald. Misschien heeft Cobouw wel de verkeerde doelgroep geïnterviewd?

Reageer op dit artikel