artikel

Speciale hijsklem maakt rotatie mogelijk

bouwbreed

In tegenstelling tot een gewone schaarklem maakt de nieuwe klem van Resytech het mogelijk om de positie van een zwaar, opgehesen voorwerp te veranderen voordat het ergens wordt geplaatst.

Octrooi NL2005077 heeft als titel ‘Se lf clamping lifting clamp’ en gaat over een nieuw type hijsklem. Het betreft een variatie op een schaarklem en het is dus niet verassend dat hij zelfklemmend is. Maar hij kan meer. Het lastige van bestaande klemmen is dat ze in combinatie met een kraan wel zware voorwerpen kunnen optillen, maar dat die voorwerpen op hun bestemming soms met veel spierkracht in de gewenste positie moeten worden gebracht. Met kans op verwondingen en andere beschadigingen.

“Het bijzondere van deze hijsklem zit in het feit dat je een object ermee kunt vastklemmen en ophijsen, om het vervolgens eenvoudig te roteren naar de stand die jij wilt. Aan de bestaande hijsklemmen heb je wat dat betreft niets,” legt uitvinder René Janse uit. Hij ontwikkelde de klem in eerste instantie voor de werkzaamheden in zijn draai- en freesbedrijf Resytec, waar vaak zware objecten vanaf een pallet moet worden opgepikt en bijvoorbeeld een kwartslag moeten worden gedraaid voor de horizontale as van een draaibank, om vervolgens weer een kwartslag te moeten worden gedraaid in verband met een andere bewerking.

“Een handig ding, waarvan we er ruim tien stuks hebben verkocht aan mensen die dat ook inzien. Er zijn mensen die vinden dat het ook met een strop kan, maar dat is toch echt een stuk minder veilig.”

Schaarhelften

De klem heeft twee scharnierende schaarhelften met aan elke ‘punt’ twee rubberen aangrijppunten op een lichtgebogen arm. Deze armen zijn draaibaar verbonden met de schaarpunten, waarbij een uitschuifbare constructie met stangen zorgt dat de aangrijppunten rond een gezamenlijke denkbeeldige as draaibaar blijven.

De aangrijppunten zijn beschikbaar in meerdere formaten. Ook de klem zelf kan in meerdere formaten worden gemaakt. Voor Janse zelf was een hijslast van ruim 500 kilo meer dan voldoende. “Vanwege de eisen op het gebied van hijsartikelen hebben we ons eerste model overgedimensioneerd, waardoor hij bij de tests moeiteloos een last van 1950 kilo kon hebben.”

R esytech heeft de ‘Lift & Turn’ enige tijd in productie gehad, maar is daar inmiddels weer mee gestopt. “De klem is hier in het werk ontstaan, omdat hij ons werk makkelijker maakte en we gebruiken hem nog steeds. Maar onze core-business is draaien en frezen, niet het fabriceren van hijsklemmen. Ze zijn best arbeidsintensief om te maken en ook het goed in de markt zetten is een tijdrovende bezigheid. Het ontbreekt me puur aan de tijd om dat te doen. Het zou dus mooi zijn als een ander bedrijf de productie en de verkoop op zich zou nemen,” aldus Ja nse.

Reageer op dit artikel