artikel

Sierteler heeft primeur met gelijkstroomnet in de kas

bouwbreed

Of Vreeken Sierteelt in Rijsenhout als eerste ter wereld gelijkspanning gebruikt voor zijn assimilatielampen weet Jeffrey Backes van Direct Current niet zeker. In Nederland is de tuinder volgens hem in elk geval de eerste.

Direct Current voerde met onder andere Joulz en Siemens het proefproject ‘Gelijkspanning komt in de kas’ uit. De gelijkspanning bedient 48 HID-lampen van Philips. Een van de voordelen van deze techniek: minder elektrische verliezen. Dat geldt vooral wanneer de elektriciteit uit windturbines komt. Vreeken betrekt zijn gelijkspanning vooralsnog uit een converter die 400 volt wisselspanning omzet in 700 volt gelijkspanning. Dat gaat gepaard met elektrisch verlies, zegt Backes, “maar dat is niet heel erg groot.” De armaturen zijn omgebouwde verlichtingsproducten voor wisselspanning. Het net in Rijsenhout is de opmaat naar een proeftuin in de Haarlemmermeer met een regionale infrastructuur voor gelijkspanning en bijbehorende producten. Direct Current, Siemens Nederland en Joulz ontwikkelen dat in het samenwerkingsverband DC DeCent.

Reageer op dit artikel