artikel

Overheid moet gaan voor 1+1=3

bouwbreed Premium

Tegenwoordig wordt er niet veel meer gerepareerd. Door de lage aanschafprijzen wordt een koffiezetapparaat of televisie die kapot gaat, gewoon vervangen door een nieuwe.

Men is vaak niet bereid om een hoger bedrag neer te leggen voor eenzelfde product ‘dat langer meegaat’. Producten moeten iets extra’s bieden, wil men bereid zijn om meer geld ervoor neer te leggen. Denk aan de iPhone en de elektrische fiets.

Net als consumenten kijkt de overheid vaak ook niet verder dan de aanschafkosten. Het is begrijpelijk dat men op de centjes let, maar de consequentie is dat we onszelf te kort doen. De goedkoopste oplossing is een beperkte oplossing. Want misschien zijn er wel andere oplossingen die zorgen voor een langere gebruikersduur, een hogere veiligheid of goedkoper onderhoud. Dat biedt uiteindelijk méér waarde dan de oplossing met het laagste aanschafbedrag.

Het is tijd dat de overheid het credo 1+1=3 gaat doorvoeren. Voeg vanaf heden bij elke uitvbraag de zin toe: “Indien u aannemelijk maakt dat de geboden oplossing twee keer beter is dan het gevraagde, dan wordt uw vergoeding navenant verhoogd”.

Dan wordt er pas echt creatief gedacht over de vraag en gaat er belangrijke innovatie plaatsvinden. Bijvoorbeeld een weg die twee keer zolang meegaat of juist twee keer zoveel capaciteit aankan door andere routesystemen of een brug die de helft van het onderhoud vergt.

Een andere mogelijkheid is om de ‘besparingen’ door de lagere kosten direct te investeren. Immers, in deze crisis tijd kan de overheid veel goedkoper inkopen dan hiervoor. Het geld dat zo wordt bespaard, kan doelgericht worden geïnvesteerd in innovatie. Zo kunnen ook innovaties worden bewerkstelligd die van toegevoegde waarde zijn voor Nederland, maar niet binnen de geijkte projecten passen.

U ziet het, genoeg mogelijkheden om Nederland op allerlei gebieden vooruit te helpen in welzijn, duurzaamheid en op economisch gebied, zonder dat het uiteindelijk meer kost. Op deze manier kunnen we investeren in veiligheid, mobiliteit en duurzaamheid, kunnen we kennis en ondernemerschap behouden en stimuleren we een gezonde economie. Dus ga voor 1+1=3.

Reageer op dit artikel