artikel

Hergebruik cellenbeton met nauwelijks uitlog ing

bouwbreed

Het hergebruik van cellenbeton is geen eenvoudige zaak, onder meer omdat de uitloging van sulfaat nadelige gevolgen heeft voor het milieu. De Vlaamse onderzoeksorganisatie Vito is samen met onder meer Jacobs Beton erin geslaagd om de uitloging van sulfaat met 90 procent te verminderen.

O p de rechteroever van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is deze week bij kaai 610 een nieuw afvalpark opgeleverd voor binnenvaartschippers. ‘‘Binnenschepen zullen in het afvalpark in de haven van Antwerpen terecht kunnen met hun vrachtafval’’, stelt Kris Broos van de Vlaamse onderzoeksorganisatie Vito. ‘Het bijzondere is dat het afvalpark grotendeels gebouwd is van gerecycleerd steenachtig bouw- en sloopafval. Zo willen we laten zien hoe afvalmateriaal opnieuw te gebruiken valt.’

Het grootste deel van de gebruikte bouwmaterialen is afkomstig van een kantoor dat zich enkele kilometers verder in het havengebied bevond. Naast het steenachtig materiaal van het betreffende gebouw is ook het aanwezige cellenbeton opnieuw gebruikt voor het afvalpark. Dit laatste is nieuw, cellenbeton viel tot nu toe moeilijk te recyclen, omdat het materiaal een beperkte sterkte heeft, waardoor het niet te gebruiken is in bijvoorbeeld betonpuin. Daarnaast heeft het materiaal als nadeel dat er mogelijke schade voor het milieu kan ontstaan door de grote uitloging van sulfaat.

In het kader van het Europese Zevende Kaderproject heeft Vito samen met onder meer het in Sint-Katelijne-Waver gevestigde Jacobs Beton gekeken hoe het mogelijk zou zijn om het sulfaat vast te leggen. ‘‘We hebben veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de sulfaatuitloging te beperken door sulfaat chemisch te binden met het juiste cement en een aantal additieven’’, stelt Broos, ‘‘op deze manier hebben we een aantal producten weten te ontwikkelen, die bruikbaar zijn. Een van de oplossingen blijkt de toepassing van gerecycleerd cellenbeton ter vervanging van zand in een chape, een zandcementvloer.’’

Is het denkbaar, dat de betreffende zandcementvloeren aan het einde van hun levenscyclus nog een keer een recycleproces kunnen doorlopen? ‘‘In de strikte zin is er sprake van downcycling, want het cellenbetonafval is niet als cellenbetonblokken te gebruiken’’, verduidelijkt Broos. ‘Aan de andere kant is het materiaal van deze chap e na afbraak opnieuw te gebruiken, vanuit het standpunt van de chape bekeken is dus geen sprake van downcycling. Bovendien is het nog altijd beter om het materiaal opnieuw te gebruiken dan dat het naar de stort gaat.

Reageer op dit artikel