artikel

Eminences grises

bouwbreed

Niet de techniek, niet de economie, maar de politiek is het probleem bij de transitie naar een duurzame samenleving. Eminence grise Jan Terlouw verzuchtte dit al enige tijd geleden. Helaas voor Terlouw is het slechts de halve waarheid. De andere helft is de voortreffelijke lobby van de fossiele energiesector. Zo zei Rex Tillerson, de topman […]

Niet de techniek, niet de economie, maar de politiek is het probleem bij de transitie naar een duurzame samenleving. Eminence grise Jan Terlouw verzuchtte dit al enige tijd geleden. Helaas voor Terlouw is het slechts de halve waarheid.

De andere helft is de voortreffelijke lobby van de fossiele energiesector. Zo zei Rex Tillerson, de topman van ExxonMobil, nog niet zo lang geleden dat zonne-energie geen betrouwbare vervanging van fossiele brandstof zou zijn. Het doet sterk denken aan Western Union, het bedrijf dat in de 19de eeuw ongeveer het monopolie had op telegraafverkeer. Dat meldde anno 1874 dat de telefoon zo onbetrouwbaar was, dat het nooit wat zou worden. Overduidelijk een achterhoedegevecht.

Het is het gedrag en de houding van mensen die de veranderingen niet meer bij kunnen houden en krampachtig vasthouden aan het verleden in de hoop dat de toekomst nooit zal komen. Het slechte nieuws voor hen is dat die toekomst vandaag begint.

In de bouw is dat besef na een wat aarzelend begin nu in volle omvang doorgedrongen. Zelfs een enkele brancheorganisatie doet er alles aan om de leden te steunen bij hun zoektocht naar het nieuwe werken, de veranderende vraag en de nieuwe klantbenadering. MKB Infra is daar een voorbeeld van. Onder leiding van de éminence grise Daan Stuit slaat de organisatie wegen in die in het verleden ondenkbaar waren voor een brancheorganisatie. Wat dat betreft was de oproep van hoogleraar Jan Rotmans om de brancheorganisaties op te heffen op deze club in ieder geval niet van toepassing.

Het aardige op dit moment is te zien hoe de transitie zich aan het voltrekken is buiten de politiek om. Dat is maar goed ook, anders zou er weinig van terecht komen. Elke politieke oplossing, zo leert ons het recente verleden, levert weer nieuwe problemen op. Die worden nu vermeden.

Hoogstwaarschijnlijk ligt die politieke onmacht aan de overdaad aan jonge honden die er in rondlopen. Een éminence grise die de weg wijst, wordt node gemist.

Reageer op dit artikel