artikel

Doorgaan op wat goed gaat

bouwbreed

Doorgaan op wat goed gaat

‘Echt weten wat je wilt’ is een sleutel tot het oplossen van dilemma’s. Zo simpel? Eigenlijk wel. Het geheim zit in écht.

Herkennen en erkennen gaat over intuïtief weten en dicht bij je eigen gevoelsleven blijven. Denken en voelen beide gebruiken. Wat het lastig maakt, is dat ik niet weet hoe jouw intuïtie werkt. We hebben er geen afspraak over. Ons afsprakensysteem schiet hier tekort. En we ‘voelen aan’ dat een afspraak erover willen maken ook tekort zal schieten. Heerlijk, we mogen iets geheel nieuws ervaren met elkaar – in transitie zijn we hier.

Het verschillend omgaan met ratio en emotie speelt een rol bij onze conflicten. Een conflict ontstaat immers als er geen overeenstemming is tussen wat ik denk en wat ik voel. En als we een conflict in onszelf ervaren, is een natuurlijke menselijke reactie om ongenoegen te projecten op anderen. Het lost niets op, maar het helpt te ontladen en sneller te leren. Tenminste als je je bewust bent van wat je aan het doen bent. Wat kunnen we leren van anderen? En willen we dat ook? Generatievervanging speelt een belangrijke rol in cultuurverandering. Het lijkt er sterk op dat veranderingen worden gedragen door clusters leeftijdsgenoten, die via intensieve communicatie hun weg creëren. Om te vernieuwen moet je leiderschapskwaliteiten ontwikkelen en diep inzicht hebben in het gebied wat vernieuwd moet worden. Als je antwoord daar ‘ja’ op is, ben je een denker van de vorige generatie! Sorry. Je hanteert namelijk een oud perspectief. Ooit had dit zin. Bezig zijn met ‘alle neuzen dezelfde kant op’. En mensen die niet meedoen, beschouwen als dwarsliggers.

Nu niet meer? Eigenlijk niet, de basis van verandering zit in het hier en nu beter doen. Emotiewisselingen in een groep aanvoelen en daar een interventie op kunnen doen, is er zo’n voorbeeld van. Realistisch zijn, luisteren naar afwijkende meningen, accepteren van verschillen en zoeken naar een constructieve benuttig ervan, verandert de dynamiek van de vernieuwing. Herkenbaar? Dan kun je helpen de beweging groter te maken. Niet langer fouten verbeteren maar doorgaan op wat goed gaat!

Angela van de Loo, Directeur/eigenaar Target Point

Reageer op dit artikel