artikel

commentaar / Zevenmijlslaarzen

bouwbreed Premium

Voortvarendheid en durf kan minister Blok van wonen niet ontzegd worden. In een halfjaar regeren heeft hij een duidelijke koers voor de woningmarkt bepaald, die radicaal breekt met het verleden. Duidelijker wordt ook dat de rol van de corporaties op de woningmarkt veel kleiner wordt. Volgens Blok gaat er te veel mis in corporatieland. Bovendien […]

Voortvarendheid en durf kan minister Blok van wonen niet ontzegd worden. In een halfjaar regeren heeft hij een duidelijke koers voor de woningmarkt bepaald, die radicaal breekt met het verleden. Duidelijker wordt ook dat de rol van de corporaties op de woningmarkt veel kleiner wordt. Volgens Blok gaat er te veel mis in corporatieland. Bovendien moet er van Europa een gelijk speelveld komen. Dat de verhuurdersheffing leidt tot saneringen van corporaties en uiteindelijk daardoor tot een krimpende sector, vindt de minister geen probleem. Deze week bleek dat Blok zich ook niet druk maakt om de daling van de bouwproductie. Corporaties gaan in 2017 nog maar 12.000 huurwoningen bouwen, 19.000 minder dan dit jaar. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, lijkt Blok te denken. Blok neemt met zijn zevenmijlslaarzen echter een groot risico. De nevenschade die hij aanricht, is groot. Het is nooit de bedoeling geweest van de verhuurdersheffing – de angel van het woonbeleid – dat corporaties minder gingen bouwen. Coalitiepartner PvdA lijkt dat inmiddels ook in te zien.Natuurlijk is het goed dat er ruimte komt voor marktpartijen. Die zullen naar verwachting marktgerichter bouwen en voor betere prijzen. Maar waaruit blijkt dat vastgoedbeleggers in crisistijd in probleemwijken willen bouwen voor een beperkt rendement? Halen ze niet vooral de krenten uit de pap?De overgang naar een woningmarkt waarbij vooral de markt aan zet is, is een riskante. Als de marktpartijen falen, leidt dat tot te weinig bouwproductie, en zal de doorstroming op de woningmarkt verder stagneren. Minister Blok doet er goed aan de beleggers en corporaties gezamenlijk bouwintenties voor bepaalde gebieden te laten afspreken. Wie bouwt bijvoorbeeld die tweehonderd huurwoningen in de Haagse Schilderswijk voor 700 tot 800 euro huur? Geen beleggers te vinden? De corporaties willen wel. Niemand heeft belang bij een strikte waterscheiding.

Reageer op dit artikel