artikel

commentaar / Nutteloos

bouwbreed Premium

Het energielabel voor woningen is weer onderwerp van discussie. Bouwers, installateurs, makelaars, vloerisolatiefabrikanten, politici en makelaars hebben er hun eigen opvattingen over. De berekening deugt niet, er moet een boete komen of extra toeslagen. Zelfs over het uitgeholde label van minister Blok is niemand het eens. Het is genoeg geweest. Nederland doet er goed aan […]

Het energielabel voor woningen is weer onderwerp van discussie. Bouwers, installateurs, makelaars, vloerisolatiefabrikanten, politici en makelaars hebben er hun eigen opvattingen over. De berekening deugt niet, er moet een boete komen of extra toeslagen. Zelfs over het uitgeholde label van minister Blok is niemand het eens. Het is genoeg geweest. Nederland doet er goed aan om met het energielabel te stoppen. Over het label wordt al jaren gesteggeld. De eerste versie sloeg niet aan bij de consument. Weliswaar was het label bij wet verplicht, maar had je er geen dan maakte het eigenlijk ook niet uit. Een nieuw voorstel werd eind vorig jaar door de Tweede Kamer weggehoond, omdat een huis alleen nog maar verkocht kon worden als er een label zou zijn. Een veel te hoge straf, oordeelde vriend en vijand. Vooral omdat het label helemaal niets zou zeggen over de daadwerkelijke energieprestaties, in elk geval helemaal niets over het daadwerkelijke energieverbruik.Vorige week kwam minister Blok met weer een nieuw plan. Hij lanceerde een light-variant voor burgers. Voor vier tientjes heb je een label, een kwestie van een paar velden invullen. Weigeraars krijgen een boete. Weer dansen de poppen. De VVD en het CDA vinden een boete ongehoord. De PVV spreekt al langer over “Brusselse onzin”.Het is tijd om van het energielabel af te stappen. Bij wasmachines en auto’s mag het dan werken, maar een huis is geen machine die je aan- en uitzet. Zolang een label niets zegt over de daadwerkelijke energieprestatie, heeft het geen enkele waarde en is het nutteloos. Vier tientjes is dan plotseling een heleboel geld. Ga uit van 4 miljoen eigenwoningbezitters en je komt uit op het duizelingwekkende bedrag van 160 miljoen euro. Dat geld kun je beter steken in concrete energiebesparende maatregelen.

Reageer op dit artikel