artikel

BioNet laat zien wat ‘ruw biogas’ kan

bouwbreed Premium

Biogas hoeft niet de kwaliteit van aardgas te hebben om goed te branden. Netbeheerder Liander en fabrikant Atag Verwarming demonstreren dat in het proefproject BioNet.

IWE rei nigt het afvalwater van Papierfabriek Eerbeek. “Daar komen soms grote hoeveelheden slib uit vrij”, zegt Nicky Jansen als woordvoerder van Liander. Dat slib wordt op de zuivering vergist tot biogas. In vergelijkbare projecten wordt dat gas na reiniging onder de noemer groen gas opgewaardeerd tot de kwaliteit van aardgas. Dat moet, willen de gangbare cv-ketels het kunnen verbranden, zegt Jansen. “Het gas past zich aan de ketel aan.”

Het kan ook andersom met een ketel die zich aan het gas aanpast. Atag Verwarming ontwikkelde daarvoor met Liander de MultiGasketel. Het bedrijf won er vorig jaar de VSK Award mee; een onderscheiding van de installatietechnische va kbeurs VSK. In Eerbeek bedient deze ketel het kantoor van IWE. De HR-combiketel stelt zichzelf in op de kwaliteit van het aangeboden aard- en biogas. De ketel verstookt zelfs propaangas. Het toestel voert alle handelingen zelf en automatisch uit; de installateur hoeft het van tevoren niet in te regelen. Een aansluiting op het reguliere gasnet zorgt ervoor dat de ketel ook in bedrijf blijft wanneer er op een moment te weinig biogas is.

Aanvankelijk zou de MultiGasketel worden gebruikt in een project met nieuwbouwwoningen in Eerbeek. De bouw daarvan is vooralsnog uitgesteld. Wat Liander betreft wordt in Eerbeek de toekomst van verwarmen met biogas gedemonstreerd. De ketel van Atag helpt een epc van 0,3 te realiseren. “De woning wordt dus bijna energieneutraal”, zegt Jansen. In de berekening van Liander wordt de epc “meer dan 60 procent lager” dan die van woningen met een aansluiting op het aardgasnet. “En zonder extra investeringen.”

Papierfabriek Eerbeek is vooralsnog de enige bron van biogas voor het project BioNet. Op termijn kunnen zich ook vergisters van onder meer mest of organisch afval aanslu iten. Het proefproject vindt op 29 mei plaats op het terrein van Industriewater Eerbeek (IWE).

Reageer op dit artikel