artikel

Overtollige stroom bedient als aardgas appartementen

bouwbreed Premium

Overtollige elektriciteit voorziet in de vorm van gas een appartementencomplex in Rozenburg de komende vijf jaar van energie. Netbeheerder Stedin ondertekent voor deze Nederlandse primeur vandaag een overeenkomst met corporatie Ressort Wonen, DNV Kema en de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg.

Onder de noemer Power2Gas zet overtollige elektriciteit water om in waterstofgas wat onder toevoeging van CO 2 verandert in aardgas wat in onder meer de cv-ketel wordt verstookt. Een aparte installatie bij het complex zet de energie om. De techniek komt uit Duitsland. Daar is ook een beter alternatief te vinden voor Power2Gas, zegt energie-expert Klaas de Jong van Essent. “Met Power2Gas gaat nagenoeg de helft van de elektrische energie verloren.” Hij ziet meer in Power2Heat waarbij overtollige elektriciteit net als in een boiler water voor de stadsverwarming verhit. Het rendement vergelijkt hij met dat van een boiler. Power2Heat wordt volgens hem al praktisch benut in Denemarken, Duitsland en Oostenrijk. In Nederland is de techniek nog niet actief.

Reageer op dit artikel