artikel

Nieuwe buis van Pipelife heeft kern van oud materiaal

bouwbreed

Pipelife levert een drielagenbuis uit polypropyleen (pp) die voor een deel is gemaakt uit herverwerkt materiaal. De nieuwe buis kan mettertijd in z’n geheel weer worden herverwerkt.

De drielagenbuis van Pipelife komt in diameters van 125 en 160 millimeter. De fabrikant uit Alkmaar adviseert de buizen voor rioleringen. “In Nederland wordt daarvoor meestal nog pvc gebruikt”, zegt Mark Laan van de buizenproducent, “maar gemeenten als Alkmaar en Den Haag zijn al helemaal over op pp.”

Drielagenbuizen zijn op zich niet nieuw. Nieuw is volgens Laan wel het gebruik van herverwerkt materiaal in de buisconstructie. De binnen- en buitenschil van de buis zijn gemaakt uit nieuw materiaal. Tussen deze lagen zit opgeschuimd herverwerkt materiaal. Dat kunnen productieresten zijn of teruggenomen buizen. “Zo helpen we de afvalstroom te verminderen en gaan we bewuster om met nieuwe grondstoffen”, zegt Laan.

De schuimlaag maakt de buizen lichter dan volwandbuizen. De ringstijfheid valt onder de klassen SN4 en SN8. De nieuwste buis van Pipelife heeft een Komo-certificaat.

Reageer op dit artikel