artikel

Komatsu maakt materieel intelligent

bouwbreed

Materieelbouwer Komatsu verwacht dat over tien jaar nagenoeg elke bouwmachine standaard een intelligente besturing heeft. De Japanse fabrikant neemt zelf het voortouw en zet zo’n besturing in zijn bulldozer D61EXi/PXi-23 en in het prototype van zijn rupsgraver PC210LCi-10. De bulldozer bepaalt onder meer of er niet te veel materiaal voor het schuifblad ligt en reduceert […]

Materieelbouwer Komatsu verwacht dat over tien jaar nagenoeg elke bouwmachine standaard een intelligente besturing heeft. De Japanse fabrikant neemt zelf het voortouw en zet zo’n besturing in zijn bulldozer D61EXi/PXi-23 en in het prototype van zijn rupsgraver PC210LCi-10. De bulldozer bepaalt onder meer of er niet te veel materiaal voor het schuifblad ligt en reduceert zelf een eventuele overmaat. De graver controleert zelf onder meer of de machinist niet verder gaat dan de ingestelde diepte. De intelligente besturing helpt volgens Komatsu slijtage te verminderen. De programmatuur corrigeert ook beginnersfouten.

Reageer op dit artikel