artikel

‘Einde Bouwtechniek in Eindhoven’

bouwbreed Premium

Op de eerste lentedag van dit jaar heeft de decaan van Bouwkunde TU Eindhoven gepubliceerd dat de afstudeerrichting Bouwtechniek ophoudt nieuwe studenten aan te nemen per september 2013. “Een nieuwe lente, een nieuw geluid”, zoals Jacques Perk schreef. Haar besluit houdt tevens in dat de leerstoelen uitvoeringstechnologie (vacant sinds het vertrek van hoogleraar Frits Scheublin […]

Op de eerste lentedag van dit jaar heeft de decaan van Bouwkunde TU Eindhoven gepubliceerd dat de afstudeerrichting Bouwtechniek ophoudt nieuwe studenten aan te nemen per september 2013. “Een nieuwe lente, een nieuw geluid”, zoals Jacques Perk schreef. Haar besluit houdt tevens in dat de leerstoelen uitvoeringstechnologie (vacant sinds het vertrek van hoogleraar Frits Scheublin in 2007) en de leerstoel productontwikkeling (prof. Jos Lichtenberg) ontmanteld worden en hun stafleden elders ondergebracht. De publicatie op de TU Eindhoven-site is summier en geeft geen duidelijk begrijpbare informatie over de redenen achter dit besluit. Het bericht wordt in Cobouw gepubliceerd. De uitvoerende bouw en de producerende toeleveranciers begrijpen het niet. De afstudeerrichting heeft een uitstroom van 40 tot 50 diploma’s per jaar. De jonge ingenieurs worden nog gemakkelijk door de markt geabsorbeerd. Een jonge garde is nodig om de doorstroming in de bouw te kunnen realiseren. Een deel van die toekomst valt weg. Het lopende onderzoek zou te veel toepassingsgericht zijn en moet meer fundamenteel. Wat heeft de bouw aan fundamenteel? De bouwindustrie dient een hechtere alliantie aan te gaan met de TU’s om dit soort intern gerichte beslissingen te voorkomen. En zich sterker te manifesteren met belangstelling voor de 3TU.Bouw. Decaan John Habraken startte in 1967 de faculteit Bouwkunde in Eindhoven om ontwerpen te combineren met techniek en uitvoering. Die afspraak werd eind jaren 80 tussen Delft en Eindhoven bevestigd zodat beide faculteiten gehandhaafd bleven. Delft zou meer het ontwerpen gaan doen en Eindhoven meer de techniek. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, die deze regel bevestigen: Jo Coenen, Sjoerd Soeters, Rudi Uyttenh aak en Wiel Arets. Maar nu gaat dus de uitvoeringstechniek, een van de drie poten van 1967, afgezaagd worden. Productontwikkeling lijkt geen eigen leerstoel meer waard. De makers in de bouw zijn ontstemd en boos. In Delft is er nooit een leerstoel uitvoeringstechnologie gekomen. Studenten die bouwkundig ingenieur willen worden vanwege het ‘maken’ gaan naar Eindhoven. Waar moeten ze nu heen? Naar Aken? De decaan moet de maatschappelijke gevolgen van haar interne beslissing duidelijk wordt gemaakt. De rector van de TU Eindhoven zal overtuigd moeten worden om met stakeholders te discussiëren en het besluit te heroverwegen.

Reageer op dit artikel