artikel

Eerst adten, dan discussie

bouwbreed Premium

Eerst adten, dan discussie

Soms, als je bijvoorbeeld een uitnodiging krijgt voor een afstudeerborrel, denk je weer even terug aan je studententijd. Ongebreideld positivisme, iedere dag nieuwe kansen en uitdagingen in het vizier en vol goede moed in ieder project duiken.

Met tussendoor de nodige ontspanning door hier en daar een biertje binnen 7 seconden tot de bodem te legen, het zogenaamde ‘adten’. Wat een verschil met bedrijven waar dit positieve gevoel moeilijk te creëren lijkt in de huidige omstandigheden. Hoewel alle vakbladen en kranten bol staan van innovatie, duurzame ontwikkeling, veranderprocessen en andere clichés, hoor ik in mijn kennissenkring in bijvoorbeeld de bouw-, toerisme- en publieke sector veel te veel gemopper. Passief-agressief gedrag, problemen rondbazuinen zonder met oplossingen te komen, langs elkaar heen praten en verschuilen achter onduidelijkheid. Met als grote schuldige de veranderende omgeving, de nieuwe directie, de reorganisatie of iets anders waar je vooral zelf niks aan kon doen.

Als iets je niet zint, ga het dan gewoon regelen! Hoe belangrijk vind je het dat jij mensen in je omgeving positief beïnvloed in plaats van negatief? Hoe graag wil je dat je bedrijf op een actief-positieve manier door de over onszelf afgeroepen crisis komt? Of sluit je je liever aan bij de pessimistische spiraal van Koningslied-bashers, Moszkowicz-haters en Twitter-vervuilers?

Laat die herhaling van negatieve energie lekker voor wat het is. Ga op zoek naar je motivatie, vind medestanders binnen of buiten je bedrijf en pak alles wat je niet aanstaat gewoon aan. Zo creëer je kansen voor jezelf, je werkomgeving en als het meezit ook nog eens je klant (die uiteindelijk jouw brood op de plank brengt). Het is niet voor niets dat een voetbalteam vaak moeilijker te verslaan is als deze geforceerd wordt met tien man te spelen. De scheids de schuld geven doen winnaars niet tijdens de wedstrijd. Even tot de bodem, een stapje harder lopen en daarna zoeken naar verbetering. Wat dat betreft heb ik een wijze les uit mijn studietijd goed in mijn oren geknoopt: eerst adten, dan discussie.

Bas Klaver, procesmanager VBK Groep

Reageer op dit artikel