artikel

Woningnood?

bouwbreed

Van de week begon een corporatiedirecteur weer eens over “de” woningnood. Ik maar denken dat die niet meer bestaat en dat de echte “woningnood” tegenwoordig gaat over “kopers die onder water staan”. Een soort watersnood dus eigenlijk. Maar terug naar “de’ woningnood. De kranten zouden nu vol moeten staan over “de” woningnood, maar niemand heeft […]

Van de week begon een corporatiedirecteur weer eens over “de” woningnood. Ik maar denken dat die niet meer bestaat en dat de echte “woningnood” tegenwoordig gaat over “kopers die onder water staan”. Een soort watersnood dus eigenlijk. Maar terug naar “de’ woningnood. De kranten zouden nu vol moeten staan over “de” woningnood, maar niemand heeft het daar over. Opmerkelijk eigenlijk. Want als er te weinig nieuw gebouwd wordt en mensen niet durven te kopen, is het eigenlijk logisch dat “de” woningnood weer een issue wordt. Ik heb wel eens plagend geroepen dat “de” woningnood al decennialang een uitvinding is van bouwondernemers, woningcorporaties en makelaars. Het is immers hét argument om te blijven bouwen. Wie op zoek gaat naar recente publicaties over de woningnood, wordt ook al niet veel wijzer. Ja natuurlijk roept een provincie dat het woningbouwprogramma achterblijft en dat er “dus” woningnood ontstaat. Woningnood is dan het verschil tussen geprogrammeerde en gerealiseerde bouw. Eigenlijk is de enige die stof heeft doen opwaaien over “de” woningnood de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes. Dat komt omdat hij een heel andere, meer kwalitatieve definitie van woningnood introduceert. Zijn stelling is kort en bondig, dat Amsterdam als kosmopolitische stad niet alleen aantrekkelijk moet zijn voor werkers met een hoge opleiding, maar dat ze er ook moeten kunnen wonen. Hij introduceert daarmee “de” woningnood van een nieuwe groep. En passant heeft hij ook een oplossing: bestem een deel van de sociale huurwoningen voor deze groep; dat is goed voor de stad. Iedereen natuurlijk boos, maar niemand komt met het tegenargument van “de” woningnood. Maar als het waar is dat er geen woningnood meer is, waar zijn dan al die voormalig woningnoodlijders gebleven? Wonen ze weer thuis? Wonen ze in? Delen ze woonruimte? Of nemen ze gewoon genoegen met minder vierkanter meters?

Reageer op dit artikel