artikel

Warmtepomp drukt gasverbruik wkk

bouwbreed Premium

In het rookgas van bestaande warmte/kracht-koppelaars (wkk’s) zoals de tuinbouw die gebruikt, zit nog veel warmte die nuttig kan worden gebruikt. Dat kan met een warmtepomp die er dan voor zorgt dat een kubieke meter gas ruim 20 procent meer warmte levert.

Kubieke meter gas levert 20 procent meer warmte op

Adviesorganisatie Flynth uit Naaldwijk ontwikkelde met paprikakweker Leo Hoogweg zo’n installatie. Het ontwerp is nog niet uitgevoerd. De opstelling is volgens energie-adviseur tuinbouw Joël van Staalduinen van Flynth in de eerste plaats bedacht voor de tuinbouw. Technisch gezien kan het systeem volgens hem ook in wkk’s in de utiliteit worden gebruikt. “Daar gelden andere energieprijzen en moeten we wel even rekenen om te zien of de investering binnen een redelijke termijn kan worden terugverdiend.”

Besta ande wkk’s blazen rookgas van gemiddeld 50 graden Celsius in de lucht. Door een extra wisselaar in de schoorsteen te monteren wordt zoveel warmte uit het rookgas gehaald dat de temperatuur ervan tot zo’n 20 graden Celsius daalt. Een warmtepomp gebruikt de energie om het retourwater uit de kas op te warmen van 40 naar 50 graden Celsius. Dat water wordt met het koelwater van de wkk verwarmd tot 95 graden Celsius. Met die temperatuur wordt het opge slagen in een buffer tot er warmtevraag vanuit de kas komt. Het gasverbruik van de tuinder vermindert op die manier met ruim 10 procent per jaar.

Dat is allemaal mogelijk omdat rookgas uit een tui nders-wkk niet wordt gecondenseerd, zegt Staalduinen. “In de utiliteit is het rookgas mogelijk voor een groot gedeelte al wel gecondenseerd door lagere retourtemperaturen, wat betekent dat er minder warmte uit is te halen.” Met dat in gedachten noemt hij de opstelling voor Hoogweg ‘uitermate interessant voor de meeste tuinbouwbedrijven. Technisch voorziet hij weinig problemen. “Buiten de toevoeging van een warmtepomp, een tweede rookgascondensor, enkele leidingen, kleppen en een klein buffervat verandert er niets aan de bestaande verwarmingsinstallatie.”

Die opstelling is wat Kees den Blanken van Cogen Nederland betreft ook te gebruiken voor koppelaars in onder meer de utiliteit en de industrie. Volgens de wkk-promotor uit Driebergen is het niet de enige nieuwe techniek om de efficiëntie van gasgestookte wkk’s te verbeteren. “Er gebeurt van alles op dat gebied.” Wat ook gebeurt is dat aardgas nu duurder is dan elektriciteit; zodat er weinig installaties bijkomen. Een installatie rendeert op dit moment volgens Den Blanken het meest wanneer de elektriciteit voor eigen gebruik wordt opgewekt.

Reageer op dit artikel