artikel

Maxime, je bent een held!

bouwbreed Premium

Niet iedereen kan een held zijn

Er moeten ook mensen gered

Slaap zacht, Elisabeth

Acda & De Munnik

In 2012 gaf toenmalig minister Maxime Verhagen aan trots te zijn op Nederlandse helden zoals Joop van den Ende en Reinout Oerlemans. “Hun loopbaan bewijst dat gedurfd ondernemerschap loont. Niet alleen zakelijk maar ook persoonlijk: je wordt er een rijker mens van.”

Dat niet iedereen een held kan zijn, weten we. Maar het verschil tussen een winnaar of een verliezer is soms heel klein. Juist verliezers kunnen toekomstige winnaars zijn. Sterker nog, uit wetenschappelijke studies blijkt dat ondernemers die een faillissement hebben meegemaakt hierdoor zo veel ervaring hebben opgedaan dat ze later betere ondernemers zijn. Bedenk u eens hoeveel potentiële top (bouw)ondernemers dit ons land moet gaan opleveren.

Helaas is deze gedachtengang niet populair in Nederland, laat staan in de bouwbranche. Daarom was ik zo blij dat Verhagen bovenstaande woorden sprak als initiator van de Feniksaward. Deze prijs gaat naar de ondernemer die na (bijna)faillissement een succesvolle nieuwe start heeft gemaakt met een gesaneerde of nieuwe onderneming

In Nederland besteden we onvoldoende aandacht aan ondernemen in zware tijden. Er ontbreekt kennis, kunde en steun voor ondernemers die uitgedaagd worden door bedrijfsbeëindiging. Het gevolg: onnodige maatschappelijke schade en persoonlijk leed in de gezinnen. Van de ex-failliete ondernemers vindt slechts 20 procent de moed om weer als ondernemer aan de slag te gaan. Initiatieven zoals de Feniksgroep proberen dit te doorbreken. Zij biedt ondernemers de expertise van ervaringsdeskundigen en een uniek netwerk van gelijkgestemde ondernemers om alles te leren van en over faillissementen.

Dit soort initiatieven hebben onze steun nodig. Als beoogd boegbeeld van de Bouw moet Verhagen niet alleen de Feniksaward promoten maar daarnaast ook actief zijn steun uitspreken en verlenen aan initiatieven als de Feniksgroep.

Ze nemen we alleen afscheid van bedrijven en niet van ondernemers. Maxime, bedankt alvast. Je bent een held!

Reageer op dit artikel