artikel

Ledlamp doet met combitechniek gloeilamplicht na

bouwbreed Premium

Fabrikant van halfgeleiders NXP heeft een techniek ontwikkeld waarmee leds het dimgedrag van gloeilampen imiteren. Het ledlicht komt met deze techniek ook meer in de buurt van dat van gloeilampen.

De nieuwe techniek maakt ledlampen in de visie van NXP ook goedkoper. Dat komt omdat de fabrikant er geen temperatuursensoren meer in hoeft te monteren. Deze sensoren meten hoeveel warmte een ledlamp genereert. De hoeveelheid verandert met het dimmen. Een controller regelt de leds zodanig bij dat de lichtkarakteristiek niet waarneembaar verandert. In plaats daarvan gebruikt NXP elektronica die de temperatuur schat aan de hand van de stroom die de leds opnemen. Deze methode zou accurater en sneller zijn dan de techniek die de producent tot nog toe gebruikt. De fabrikant kan daardoor met minder componenten toe, waardoor de prijs van de ledlamp daalt. Het licht van de leds benadert de lichtkleur van gloeilampen doordat de witte led die het koude licht uitstraalt, wordt gecombineert met een gele led. Het resultaat is nagenoeg gloeilamplicht.

Reageer op dit artikel