artikel

Lean bouwen, ook leuk op verjaardagen

bouwbreed Premium

Vorige maand stond in deze krant een goed artikel over lean bouwen van het Lean Construction Network Nederland (LCN-NL). Wat mij opviel was vooral de slotzin, die eindigde met “allemaal onderwerpen waar je op een verjaardag met trots over kunt praten”. Hè, hè, dacht ik direct, eindelijk weer eens een leuk onderwerp over ons vak! […]

Vorige maand stond in deze krant een goed artikel over lean bouwen van het Lean Construction Network Nederland (LCN-NL). Wat mij opviel was vooral de slotzin, die eindigde met “allemaal onderwerpen waar je op een verjaardag met trots over kunt praten”. Hè, hè, dacht ik direct, eindelijk weer eens een leuk onderwerp over ons vak!

Nu wil het toeval dat in het verhaal ons eigen bedrijf werd aangehaald als het enige Brabantse bedrijf dat men bij het LCN-NL kent, dat met de ketenpartners echt als één bedrijf optrekt. En dat klopt want in de betreffende projecten delen wij ons materieel, en werken we volgens dezelfde tariefstructuur. Ook dragen we zelfs allemaal hetzelfde tenue. Er is echt sprake van een gedeeld eigenaarschap dat gericht is op hetzelfde doel, namelijk de klanttevredenheid. En dat realiseren we via een open manier van samenwerken. Dit verloopt volgens de principes van lean bouwen al vanaf de tekentafels. Ook wordt de betreffende opzichter(s) nauw betrokken in de processen.

Omdat wij een voortrekkersrol hebben, zorgen we voor een gepaste opleiding van onze eigen medewerkers, de ketenpartners én de medewerkers van de opdrachtgever. Dit wordt gezamenlijk bekostigd omdat allen het belang inzien van deze investering in de kwaliteitsverbetering van de processen. We hebben nog veel te leren, maar het begin is er en leidt direct tot hogere klanttevredenheid.

Het gevolg hiervan is dat er bij alle betrokkenen een positieve sfeer ontstaat. Ook bij de opdrachtgevers en eindgebruikers. Zij vertellen met trots dat ze nog nooit een dergelijke prettige werksfeer hebben ervaren. Kortom, we zijn in transitie. Door onder andere de veranderende vraag van de klant en de minder ruime financiële mogelijkheden moeten we als keten veel meer onze toegevoegde waarde laten zien. Dat vergt andere processen en een andere manier van samenwerken. Maar het kan en we zijn er allemaal beretrots op. Lean bouwen is daarom ook echt leuk om op verjaardagen over te vertellen.

Bart Hendriks

Reageer op dit artikel