artikel

Hapsnap

bouwbreed Premium

Beleid is een wijze van behandelen van een zaak (volgens de beginselen of gedragslijn; bedachtzaam). Wat is eigenlijk het tegenovergestelde woord van beleid? Iets doen zonder er over na te denken, willekeurig, zonder vast stramien. Zomaar dus. Maar zo hebben we het niet geleerd op de hogescholen en universiteiten (integrale technische beleids- en bestuurskunde) en […]

Beleid is een wijze van behandelen van een zaak (volgens de beginselen of gedragslijn; bedachtzaam). Wat is eigenlijk het tegenovergestelde woord van beleid? Iets doen zonder er over na te denken, willekeurig, zonder vast stramien. Zomaar dus. Maar zo hebben we het niet geleerd op de hogescholen en universiteiten (integrale technische beleids- en bestuurskunde) en het is zeker niet professioneel verantwoord ( codes, regels, procedures, etc.). Toch wil ik pleiten voor ‘hapsnap’ in plaats van ‘beleid’. Volgens mij is dat de enige manier om dit decennium de spiraal van steeds minder woningbouwproductie te doorbreken. Laten we de ontwikkeling van bedrijfslocaties als uitgangspunt nemen. Er wordt een gebied bestemd en wie daarbinnen een stuk grond wil kopen en een plan wil uitvoeren, gaat zijn gang maar. Zo hebben we in Nederland tientallen jaren bedrijfsterreinen zichzelf laten ontwikkelen. Laten we dat nu ook eens een tijdje doen voor woningbouwlocaties. We laten tien jaar lang alle beleid achterwege. Niks geen integraal plan. Nee, hapsnap. Niks geen stedenbouwkundige of architectonische eisen. Nee, hapsnap. Niks geen bouwregels en –voorschriften. Nee, hapsnap. Niks geen welstand. Nee, hapsnap. Wie een kavel van 100 vierkante meter koopt en daar zijn prefab zomerhuisje op zet is welkom. Wie met vrienden 1500 vierkante meter moestuinen wil en daaromheen wat eenvoudige, kleine huizen bouwt, wordt geen strobreed in de weg gelegd. En dat geldt ook voor de droomhuisbouwer. Misschien staat tegenover beleid dan ook wel organisch. Het vormt zichzelf. Het groeit. Van de omstandigheden hangt af wat de uitkomsten zullen zijn. Nassim Nicholas Taleb schreef zojuist een spannend boek, Anti-fragile. Hij daagt ons uit niet alles vast te zetten. Als iets fragiel is, proberen we het robuust te maken. Zetten we het dus vast. Taleb zegt: als iets fragiel is, laat het los. Geef het de ruimte. Geef het de kans anti-fragiel te worden.

Reageer op dit artikel