artikel

Cascokoop beter dan de Blok-hypotheek

bouwbreed Premium

De huizenmarkt zit op slot, de transitie naar een groene economie hapert en de omzet van consumentenelektronica is vorig jaar met 11 procent gedaald. Deze drie prolemen zijn op te lossen door cascokoop voor particuleren in te voeren. Een pleidooi van Menno van der Veen en Michiel Hulshof.

Wij pleiten ervoor om de cascokoop voor particulieren in te voeren. Laat particulieren de buitenkant van hun woning kopen, en maak het mogelijk om de binnenzijde te huren, inclusief lease- en onderhoudscontracten voor alle huishoudelijke apparaten, elektronica, vloer- en muurbedekking, en badkamer- en keukeninrichting. Zo wordt de aankoopprijs van de woning lager en ontstaat tegelijkertijd een markt voor duurzame huisinrichting volgens het cradle-to-cradle recept.

Wij ontlenen ons plan aan het concept cascoverhuur, een instrument van eind vorige eeuw waarbij huurders de binnenzijde van hun woning konden kopen van de woningbouwvereniging. Tegelijkertij d huurden ze de buitenkant van het huis (het casco) dat door de woningbouwvereniging werd onderhouden. Als de bewoner wilde verhuizen, verkocht hij de binnenkant terug aan de woningcorporatie die een afnameplicht had voor de prijs van een onafhankelijk taxateur. Voor de bewoner betekende de regeling een lage aanschafprijs. Tegelijkertijd kreeg hij meer vrijheid om de binnenzijde van de woning naar eigen wens aan te passen. De regeling stierf echter een stille dood toen de fiscus besloot geen hypotheekrenteaftrek toe te staan.

De cascoverkoop die wij voorstellen is precies het omgekeerde van de cascoverhuur. In deze variant kopen starters op de woningmarkt het casco van een nieuwbouwwoning. Ze huren tegelijkertijd de binnenzijde van de woning. Daarbij gaat het zowel om de niet-dragende muren en de vloeren als om de inrichting inclusief keuken, badkamer, wasmachine, droger, ijskast, fornuis, televisies, cv-installatie en zelfs vloer- en wandbedekking.

Cascokoop is aantrekkelijk omdat het een oplossing biedt voor de drie genoemde problemen. Allereerst zal het aanschafbedrag van de woning lager worden, omdat de bewoner een flink deel van zijn woning huurt in plaats van koopt. In dat licht gezien is het een beter voorstel dan de Blok-hypotheek waarbij nieuwkomers op de woningmarkt te maken krijgen met restschuld aan het eind van de looptijd.

Beschikbaarheid

In de tweede plaats biedt cascokoop ruimte voor het doorvoeren van een duurzame lease-economie waarin producten zijn vervangen door diensten en bezit door beschikbaarheid. Op internet is dit al doodnormaal: we bezitten geen fysieke cd-collectie meer, maar hebben via Spotify toegang tot alle muziek ter wereld. Onze post ligt niet langer in een oude schoenendoos, maar staat op servers van Google of Microsoft.

De lease-economie kan ook gelden voor fysieke producten zoals televisies, wasmachines of lampen. De gebruiker koopt de producten niet, maar huurt diensten als televisie kijken, wassen of verlichting. De producent blijft eigenaar van de spullen. Dat heeft als voordeel dat de consument altijd een onderhoudsvrij, goed functionerend product in huis heeft dat hij elk moment kan inwisselen voor een nog nieuwere variant. De producent heeft ook een voordeel: hij kan het product na afloop van de levensduur demonteren en de grondstoffen hergebruiken. Bovendien gaat hij een langdurige relatie aan met zijn klanten.

Terug naar de woningmarkt. Bij cascokoop huurt de consument de hele binnenkant van zijn huis op deze manier. In plaats van in één klap veel geld uit te geven aan een nieuwe keuken of badkamer betaalt hij een maandelijks bedrag waarmee hij zich verzekert van een optimaal functionerende, geheel volgens zijn wens ingerichte badkamer en een moderne keuken met inbouwapparatuur. Voor de binnenwanden, inclusief schilder- en stucwerk, sluit hij ook een onderhoudscontract af.

Cascokoop vraagt om een nieuwe blik op bestaande problematiek. Het vraagt van alle partijen dat ze zich openstellen voor een nieuwe denk- en werkwijze. Producenten van consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten, leveranciers van vloerbedekking en projectontwikkelaars moeten met elkaar om tafel om de regels voor de cascokoop op te stellen. Banken moeten uitzoeken hoe cascokoop past binnen hun bestaande hypotheken. En de overheid moet garanderen dat een dergelijke duurzame impuls aan de woningmarkt wordt gestimuleerd met passend beleid.

Geef de optie cascokoop een kans bij de uitwerking van het woonakkoord, nodig producenten uit om mee te denken, en geef de lease-gemeenschap zo een kans om zich te ontwikkelen als duurzaam alternatief voor de vertrouwde eigendomsvormen.

Reageer op dit artikel