artikel

Bonfiglioli drijft ketel mixertruck elektrisch aan

bouwbreed

Machinebouwer Bonfiglioli heeft een elektrisch aangedreven ketel ontworpen voor de nieuwe hybride mixertruck van CIFA-Zoomlion. De fabrikant uit het Italiaanse Bologna noemt de elektrisch aangedreven ketel de eerste in zijn soort.

De aandrijving van de ketel is opgebouwd uit Bonfiglioli‘s transmissie van het type 500 en een wisselstroommotor. In de gevallen dat deze motor het onverhoopt niet meer doet springt een gelijkstroommotor aan. Het laatste is volgens de fabrikant van belang wanneer de aandrijving van een volle ketel het begeeft. Met de tweede motor kan het uit de ketel worden gedraaid voordat het hard wordt. De mixer draait met deze constructie in de uitleg van de machinebouwer met minder energie rond. Het brandstofverbruik neemt dan navenant af. De snelheid waarmee de ketel draait is door de elektrische aandrijving beter te regelen. Mede daardoor maakt de aandrijving in de woorden van de producent ook minder lawaai. Aan dat laatste draagt ook de verbeterde vorm van de tandwielen bij. De nieuwe aandrijving is bedoeld voor (middel)grote mixertrucks.

Reageer op dit artikel