artikel

Zes procent

bouwbreed

Brinkman heeft zich laten afschepen met een fooi. Zo lijkt het wel, als je de reacties hoort van grotere aannemers op de verlaging van de btw op onderhoud naar het lage tarief. “Het is maar voor een jaar.” “Wij doen toch vooral nieuwbouw.” “De regeling is alleen leuk voor woningeigenaren.” “Met deze regeling help je […]

Brinkman heeft zich laten afschepen met een fooi. Zo lijkt het wel, als je de reacties hoort van grotere aannemers op de verlaging van de btw op onderhoud naar het lage tarief. “Het is maar voor een jaar.” “Wij doen toch vooral nieuwbouw.” “De regeling is alleen leuk voor woningeigenaren.” “Met deze regeling help je alleen maar de kleine bedrijven en de zzp’ers.” Het is ook nooit goed. Pfff.

Ik stel voor het om te draaien. Hoe kunnen we als burgers zoveel mogelijk goed gebruikmaken van het lage tarief? Natuurlijk beginnen we gewoon bij het onderhoud (en een beetje vernieuwbouw) van onze woning. En natuurlijk brengen we dat onder bij de kleinere bedrijven en zzp’ers. Dan verdienen die kleintjes een fatsoenlijke boterham en houden we ze uit de klauwen van de grotere bedrijven die juist via uitbesteding deze vakmensen uitknijpen en aan ons hogere uurprijzen doorrekenen. We gaan niet betalen voor hoofdaannemers en andere tussenschakels, we doen direct zaken met de vakmensen die het werk doen. Natuurlijk moeten onze vakmensen dan wel de prijs in rekening brengen die ze als onderaannemer van een groter bedrijf krijgen. Een plusje kan daar natuurlijk op, maar ze moeten wel een uurprijs rekenen die het investeren in onderhoud en een beetje vernieuwbouw stimuleert. We willen veel waar(de) voor ons geld, betalen snel en natuurlijk laten we ons verleiden tot extra klussen. Dus uiteindelijk komt het met de gerealiseerde omzet en de winst heus wel goed. Met deze actie wordt het lage btw-tarief dus echt een investering in arbeid. We houden de overhead laag. Zo houden we mensen aan het werk en uit de werkloosheid. Mooie regeling die 6 procent. Goed gedaan, Elco.

Reageer op dit artikel