artikel

Nieuw energiedak snel gelegd en strak

bouwbreed

‘In het diepste geheim’ ontwikkelden De Mâr Houtkonstrukties en Dimark Solar een nieuw concept voor een energiedak.

Combinatie van technieken verdrievoudigt energie-opbrengst

Daken met zonnepanelen zoals die nu worden gemaakt hebben nog het meest weg van lappendekens”, vindt algemeen directeur Jaring Rijpma van De Mâr uit Grou. “Met hier een randje pannen, daar een dakraam en dan nog de panelen. Dat ziet er niet uit.” Uit het zicht van de concurrentie ontwikkelde hij met Dimark Solar uit Goirle in ruim drie jaar een variant op een energiedak dat naar zij mening ‘wel mooi’ is.

Het energiedak maakt elektriciteit en warmte uit zonlicht. Het totaal aan energie is in Rijpma’s becijfering ruim drie keer meer dan wat een dak met conventionele zonnepanelen oplevert.

De stroompanelen en warmtecollectoren zijn geïntegreerd in één paneel, waardoor het dak een egale aanblik krijgt. De panelen kleuren de daken wel blauw. En door het glas dat de systemen afdekt, schitteren de daken in de zon. “Net als geglazuurde blauwe dakpannen”, zegt Rijpma. “Daar valt niet zo heel veel aan te doen.”

De Mâr Houtkonstrukties levert zijn daken per opdracht op maat en komt ‘plug & play’ op de locatie. De installateur sluit de leidingen voor de zonnecollector aan op het voorbereide leidingenwerk. Voor de installatie van de zonnepanelen hoeft de installateur niet meer te doen dan een stekker in het stopcontact te steken.

Het dak is volledig constructief. De isolatie geeft het een Rc-waarde van 5 tot 6. Wat dat betreft wijkt het volgens Rijpma niet heel veel af van de prefabdaken die hij tot nog toe zonder zonnesystemen heeft geleverd. De montage duurt minder dan een halve dag. “Een gewoon dak waarmee om zeven uur wordt begonnen is rond tienen wel gereed”, zegt Rijpma. “Met de zonnesystemen duurt het één of twee uur langer, omdat je er wat voorzichtiger mee moet zijn en omdat je ook meer handelingen hebt.”

Reageer op dit artikel