artikel

Mondige burger als USP

bouwbreed

Ik ben altijd gefascineerd door de enorm complexe infrastructuur als gevolg van bergen. Hoeveel duurder maken al die tunnels en bruggen de infrastructuur voor een land als Oostenrijk? Natuurlijk is Oostenrijk niet het enige land dat gedwongen wordt tot hogere uitgaven door de karakteristieken van het land. Neem Australië dat enorme afstanden moet overbruggen tussen […]

Ik ben altijd gefascineerd door de enorm complexe infrastructuur als gevolg van bergen. Hoeveel duurder maken al die tunnels en bruggen de infrastructuur voor een land als Oostenrijk? Natuurlijk is Oostenrijk niet het enige land dat gedwongen wordt tot hogere uitgaven door de karakteristieken van het land. Neem Australië dat enorme afstanden moet overbruggen tussen verschillende steden. Of denk aan Italië dat een enorme kustlijn heeft die beschermd moet worden. Zo zijn er nog tal van omgevingsfactoren die een kostenopdrijvend effect hebben op de aanleg van de infrastructuur. De verhoogde uitgaven zorgen ook voor een voordeel; door de ervaring kan een land zich ontpoppen tot een expert op het gebied van tunnels, dijken en ga zo maar door. Nederland heeft natuurlijk zijn kustlijn en lage ligging. Gevolg is dat we wereldwijd worden geroemd over onze aanpak van hoogwaterbescherming en dat legt ons geen windeieren. Jammer genoeg (of gelukkig) liggen grote delen van de bewoonde wereld ruim boven de zeespiegel, wat onze afzetmarkt beperkt. Gelukkig hebben we nog een ander kostenopdrijvend effect: de hoge bevolkingsdichtheid en de mondigheid van deze bevolking. Rond onze infraprojecten hebben we een uitgebreid stelsel van wetten en regelgeving opgesteld waarmee we tot op individueel niveau belangen betrekken. Daardoor leggen wij wegen met verdiepte ligging aan, geluidsschermen en kent de Van Dale het woord ‘ecoduct’. Dit levert ons een tweede USP waarvoor de vraag op dit moment wellicht latent is, maar in potentie gigantisch. Als we dit aan de wereld kunnen tonen, hebben we een nieuw nummer 1 exportproduct dat onze welvaart naar grote hoogte kan tillen. We hebben een manier nodig om deze kunde te etaleren; een groot evenement dat miljoenen mensen over de hele wereld naar ons laat toekomen en miljarden naar ons laat kijken. Een evenement waarvoor we grote ruimtelijke investeringen moeten doen, waarvan de hele wereld gewend is dat die volledig uit de klauwen lopen. Maar ja, welk evenement zou dat toch kunnen zijn?

Reageer op dit artikel