artikel

Maatschappelijk verantwoord, juist nu

bouwbreed Premium

“Je kunt alleen overleven door te transformeren. Ons huidige wereldbeeld gebaseerd op economisch gewin ten koste van anderen loopt op z’n eind. Duurzaamheid is een nieuwe kwaliteit die ook economisch het beste perspectief geeft.” Dit zei hoogleraar Herman Wijffels afgelopen week toen ik uit zijn handen het certificaat “MVO-prestatieladder” mocht ontvangen. Het certificaat en de […]

“Je kunt alleen overleven door te transformeren. Ons huidige wereldbeeld gebaseerd op economisch gewin ten koste van anderen loopt op z’n eind. Duurzaamheid is een nieuwe kwaliteit die ook economisch het beste perspectief geeft.” Dit zei hoogleraar Herman Wijffels afgelopen week toen ik uit zijn handen het certificaat “MVO-prestatieladder” mocht ontvangen. Het certificaat en de woorden van Wijffels sterkten mij in mijn overtuiging dat wij als organisatie op de goede weg zijn. Namelijk met oog voor de toekomst, onze omgeving en de maatschappelijke kant van het zaken doen. In tijden van crisis een verstandige koers? Jazeker, juist nu!

Natuurlijk is er oog voor de economische kant van zaken doen. Er moet immers ook brood verdiend worden en dat is in deze tijd verdomd lastig. Maar dat ontslaat je als ondernemer en opdrachtgevers niet van je verantwoordelijkheid om dat ook fatsoenlijk te doen. Maatschappelijk verantwoord dus. Volgens de heer Wijffels is namelijk niets zo sterk als de combinatie ethiek en economie. Onderzoek toont immers aan dat bedrijven die dit toepassen het financieel substantieel beter doen en dat is bemoedigend.

Ons vak heeft behoefte aan nieuwe impulsen, andere invalshoeken en frisse ideeën. We moeten af van het elkaar wantrouwen en juist door middel van een open dialoog proberen een stapje vooruit te zetten. En om letterlijk een kans te hebben op een betere toekomst moeten we dit als (bouw)ondernemingen wel op een maatschappelijk verantwoorde wijze doen.

Wijffels stelde terecht vast dat fundamentele veranderingen als deze juist van onderuit (moeten) ontstaan. Daarom roep ik hierbij collega-bedrijven op om de handschoen ook op te pakken en samen het vliegwiel aan de gang te krijgen en ons vakgebied eens te beoordelen op basis van niet-economische parameters: sociale en ecologische. Of zoals Wijffels het zei: “Ga voor de spiegel staan en je ziet waar de verandering begint.”

Reageer op dit artikel