artikel

Creativiteit

bouwbreed Premium

“Ik ben een ouderwetse man die geen smartphone, geen elektronische agenda en geen eigen e-mailadres heeft”, zei Bram tijdens de behandeling van zijn tuchtzaak. Mede door dat ongemak incasseerde hij bakken met geld buiten de boekhouding en fiscus om. Het deed mij denken aan de dorpsaannemer uit mijn jeugd, die op de achterkant van de […]

“Ik ben een ouderwetse man die geen smartphone, geen elektronische agenda en geen eigen e-mailadres heeft”, zei Bram tijdens de behandeling van zijn tuchtzaak. Mede door dat ongemak incasseerde hij bakken met geld buiten de boekhouding en fiscus om. Het deed mij denken aan de dorpsaannemer uit mijn jeugd, die op de achterkant van de sigarendoos zijn begrotingen maakte en in zijn binnenzak de poen bewaarde. Nou geloof ik niet dat Moszkowicz een belegen man is die zich distantieert van de nieuwe media, evenmin als dat negatieve berichtgeving over onze economie van invloed is op het steeds afnemend consumentenvertrouwen. Nee, het is het instinctieve besef bij de Henk en Ingrids dat ze pas op de plaats moeten houden omdat onze maatschappij zo rot is als een mispel en dat de samenleving steeds verder af groeit van de menselijke waardigheid en zijn natuurlijke omgeving. Jarenlang monopoly spelen en wanbeleid wordt nu afgestraft en verrekend via de nu nog goed gevulde kleine beurs. Ook het onbeschoft graaien en buiten de deur naaien symboliseren de afstand die er is gegroeid tot een beschaafde moraal die we vroeger kregen aangereikt vanuit een, vaak religieuze, levensovertuiging. Zoals een stuurraket een plotselinge omwenteling in richting teweeg kan brengen is er een overtuigende kracht nodig om onze cultuur en economie weer op orde te brengen. Alle tot nog toe genomen maatregelen om de bouw uit de shit te trekken zijn gedoemd te mislukken omdat ze gebaseerd zijn op kortetermijnpolitiek en er onvoldoende rekening wordt gehouden met een nieuwe werkelijkheid. Een andere vorm van denken is nodig, maar frisse ideeën komen zelden voort uit de waan van de dag maar uit het creatieve brein van enkelen die werkelijk inzicht hebben in de problematiek. Binnen een democratisch polderbestel moeten deze geesten echter wel een kans krijgen. Enkele weken terug heb ik een origineel reddingsplan gelanceerd om de BBL-opleiding binnen de bouw te kunnen behouden. Als pendant komt er een collega met een draaiboek om deze educatievariant de nek om te draaien. Het ene plan is gebaseerd op betrokkenheid, visie en beschouwing het andere op pappen, nathouden en gebrek aan brancheliefde.

Reageer op dit artikel