artikel

Brinkman 2?

bouwbreed Premium

Van een ‘meesterzet’ tot ‘is dit waar de bouw en vastgoedwereld op zitten te wachten?’ Twee volstrekt tegenstelde reacties, maar Maxime Verhagen heeft er zin in. Dat is mooi. Toch is het de vraag of dat genoeg is. Vrijwel elke successtory loopt het risico een vervolg te krijgen dat de oorspronkelijke versie niet overtreft. Zeker […]

Van een ‘meesterzet’ tot ‘is dit waar de bouw en vastgoedwereld op zitten te wachten?’ Twee volstrekt tegenstelde reacties, maar Maxime Verhagen heeft er zin in. Dat is mooi. Toch is het de vraag of dat genoeg is. Vrijwel elke successtory loopt het risico een vervolg te krijgen dat de oorspronkelijke versie niet overtreft. Zeker als geprobeerd wordt het succes van de vorige keer min of meer te kopiëren. Begin januari schetste ik een profiel waaraan het nieuwe leiderschap in de bouw zou moeten voldoen. Ik vat samen. 1. Minder zwaar inzetten op de lobbyist. 2. Er is behoefte aan een visionair die meerdere vergezichten kan schetsen, aanvoelt wat de samenleving verwacht van de bouw, jongleert met businessconcepten en ondernemers inspireert buiten de gebaande paden te treden. 3. Het gaat om een man die de sector helpt te saneren. 4. Een man bovendien die de sector leidt een topsector te worden in plaats van een verzameling capaciteitsaanbieders 5. En een man tot slot die symboliseert dat de bouw fatsoenlijk en modern is. Ten slotte had ik geschreven dat de man een vrouw zou moeten zijn (jammer dat Annemarie Jorritsma in Almere blijft). Verdient Verhagen niet het krediet te tonen dat hij staat voor de vernieuwing? Ja natuurlijk. Maar dat vraagt dat de nieuwe voorzitter zich vooral richt op verandering van de sector en probeert het innovatief vermogen van de sector te vergroten. En minder op de klassieke lobby. Het gaat immers niet meer om vraagstimulering door de overheid, maar om nieuwe producten en diensten van bedrijven die hard nodig zijn om afnemers (gebruikers en bewoners) te verleiden. We gaan het meemaken.

Reageer op dit artikel