artikel

Warmtepomp verhit tapwater met laagwaardige warmte

bouwbreed Premium

Tapwater moet zo warm zijn dat legionellabacteriën er niet in overleven. Dat is goed te doen met een combinatie van een warmtepomp en onder meer laagwaardige restwarmte, constateerde Evert Vrins. De Tilburgse energie-adviseur maakte uit die combinatie in samenwerking met Essent een ontwerp voor een praktische installatie voor een nieuwbouwwijk.

Al s Evert Vrins Energie-advies ontwikk elde de Tilburger een warmtenet met een lage temperatuur en collectieve warmtepompen die tapwater warm maken. Het systeem zou worden geïnstalleerd in het complex Forum Reeshof in Tilburg. De realisatie van de 250 woningen van deze wijk ging stadsverwarmer Essent Local Energy Solutions echter te snel.

Het bedrijf kon niet garanderen op tijd gereed te zijn. Met opdrachtgever WonenBreburg besloot Essent dan maar een conventionele installatie te laten monteren.

Vrins hoopt snel een vervangend project te vinden. “Het is universeel opgezet en niet gebonden aan de omstandigheden van Forum Reeshof.” Kostbaar is het in zijn becijfering evenmin. “In het geval van Forum Reeshof had de uitvoering 450 euro meer gekost dan een conventionele installatie.”

In het ontwerp worden de woningen verwarmd met water van 40 graden Celsius. Dat kan om het even waar vandaan komen. Die temperatuur is voor Vrins voldoende om een woning op temperatuur te houden. Als de warmte direct wordt gebruikt wordt de ruimteverwarming vrijwel klimaatneutraal. Met de warmte van lage temperatuur kunnen individuele of collectieve warmtepompen ta pwater warm maken.

Circulatienet

I n het plan voor Forum Reeshof leveren zonnecollectoren en een collectieve warmtepomp duurzame warmte. De warmte wordt verdeeld via een circulatienet en een warmtewisselaar in elke woning. In deze opzet blijven de distributieverliezen in het warmtenet laag. Door plaatselijk opgewekte warmte te bufferen vermindert ook de pieklast.

Als de crisis voorbij is en er weer grote aantallen woningen worden gebouwd zal Essent Local Energy Solutions het systeem voor Forum Reeshof elders proberen te realiseren, meldt woordvoerder Bonna van Schijndel van het energiebedrijf.

Reageer op dit artikel